Документиране на прегледа

Прегледът с ултразвук по време на бременност е важен елемент от пренаталната диагностика. В различни периоди от бременността с него установяваме наличието на бременност, разположението и броя на ембрионите, оценяваме правилното развитие на бебето и правим прогнози за изхода на бременността. Често ни питате дали ще получите запис на целия преглед на дигитален носител.

прочети повече >>
 
Успеваемост при ин витро оплождане към ЦАР за периода 2015-2017 г.

Успеваемостта при ин витро оплождане често е тема за бурни разговори, ожесточени спорове, спекула, фалшиви данни, слухове, полуистини и откровени лъжи. Това води и до нереалистични очаквания от страна на пациентите. В тази таблица ви представяме успеваемостта на ин витро процедурите в лечебните заведения, които имат сключен договор с Център за асистирана репродукция. Статистиката обхваща тригодишен отчетен период 2015-2017 г. Очаквайте скоро информация за успеваемостта по възрастови групи, както и кратък коментар на данните.

прочети повече >>
 
Кога ще родя – начини за определяне на термина

Бременна сте. Честито! В тази статия ще ви разкажем колко дълго продължава бременността при човека и какви периоди има, ще ви запознаем с начините за датиране на бременността, т.е. за определяне на нейния срок и кога е вероятната дата на раждане (ВДР) или термин.

прочети повече >>
 
Повтаряща се загуба на бременност

Загубата на бременност е значително житейско събитие с негативен ефект върху живота на човека и повтарящият се характер на загубата на бременност може да засили преживяната мъка. В тази статия ще ви запознаем с нашето мнение относно някои важни моменти в тази посока, като основно следваме препоръките на Европейското общество за човешка репродукция и ембриология (ESHRE).

прочети повече >>
 
Задължително ли?

Често ни питате – кое е задължително, напр. кои изследвания са задължителни по време на бременност. Нашият отговор винаги е един и същ. Няма нищо задължително. Бременността е естествено състояние на жената, тя не е болна и не е длъжна да прави каквото и да било. Всяка информация, която ви предоставяме, е за препоръчителни изследвания – такива, каквито са достъпни в нашата страна и съответстват на нивото на родното ни здравеопазване.

прочети повече >>
 
Акушерска грижа за позитивно раждане – един по-различен поглед

Философията на нашата практика и основен принцип в нашата работа е профилактиката. Ние смятаме, че предварителната подготовка е изключително важна и се стремим да правим това, като непрекъснато предоставяме на нашите пациенти здравна информация. Целта е те да вземат своите решения на базата на информирания избор, който имат. Същият подход прилагаме и по отношение на раждането. В тази статия ще ви посочим някои от важните аспекти на подготовката за раждане, които често остават извън обхвата на здравната помощ, но според нас са неотменна част от съвременната грижа за бременната жена.

прочети повече >>
 
Препоръки на FIGO за прееклампсия

Международната федерация по акушерство и гинекология (FIGO) събира световнопризнати експерти за обсъждане и оценка на текущите знания за прееклампсия и разработване на документ, който да очерте проблемите и да предложи ключови действия за справяне със здравните трудности. В резултат на тяхната работа в края ня юни 2019 г. FIGO издаде ръководство за скрининг и превенция на прееклампсия в първия триместър. Запознаваме ви с извадки от тази препоръка.

прочети повече >>
 
Моята бременност – брошура за женската консултация

Уважаеми пациенти и колеги, от посочения линк можете да изтеглите нашата безплатна информационна брошура за пренатална грижа и проследяване на бременността - https://drive.google.com/file/d/1sWn09H9DdOWLa_4RQwhSmZLGa5sRU1Wh/view

Корица – https://drive.google.com/file/d/1SyfhhjitEVG6nbR8eQpsYntFn-8B1GTm/view

прочети повече >>
 
Пренаталната употреба на фолиева киселина намалява риска от разстройство от аутистичния спектър

Ново проучване, публикувано в в престижното списание JAMA (Journal of the American Medical Association) Психиатрия, разглежда тази предполагаема връзка от различен ъгъл, като изследва дали пренаталният прием на фолиева киселина (витамин В9) от майката е свързан със степента на разстройствата от аутистичния спектър (РАС) при потомството.

прочети повече >>
 
Гестационен диабет – въпроси и отговори на FIGO

Международната федерация по акушерство и гинекология (FIGO) е уникална организация, тъй като е единствената международна организация, която обединява 130 асоциации на акушер-гинеколози от целия свят. Тя е посветена на подобрението на здравето и правата на жените, намаляването на различията в здравните грижи за жените и новородените по света, както и на ускоряването на напредъка в науката и практиката в областта на акушерството и гинекологията. България също е член на FIGO чрез Българското дружество по акушерство и гинекология.

прочети повече >>
 
Морбили и бременност

След съобщенията от Министерството на здравеопазването за диагностицирани случаи на морбили в някои части на страната и основателните притеснения на нашите бременни, бихме искали да предоставим информация за възможните ефекти от морбили по време на бременността.

прочети повече >>
 
Лицеви (краниофациални) дефекти на плода

Краниофациални е медицински термин, който се отнася до костите на черепа и лицето. Краниофициалните аномалии са вродени дефекти на лицето и/или главата. Някои от тях, като цепки на устните и небцето, са сред най-честите от всички дефекти при раждането. Други са много редки. Тези състояния могат да са изолирани или да засягат и други части на тялото. В тази статия ще направим кратък преглед на лицевите цепки.

прочети повече >>
 
Варицела и бременност

Уважаеми пациенти, по данни на Министерството на здравеопазването през декември 2017 г. в страната има епидемично разпространение на варицела. Зачестиха запитванията на бременни жени какво да правят, ако са били в контакт с болни от варицела. Обичайни са тревогите на бъдещите родители доколко заболяването е опасно за бебето. В тази връзка искаме да ви информираме следното:

прочети повече >>
 
Стоматологична помощ по време на бременност

Сложните физиологични промени в организма на бременната жена при определени ситуации могат да нарушат крехкото равновесие в устата между резистентността на тъканите и патогенните фактори. Защо това е така и как да се предпазите можете да научите от информацията на нашия консултант по стоматологично здраве д-р Ангел Милев.

прочети повече >>
 
Подготовка за посещение при лекар - първа част

Бременна сте. Честито! Започва вашето удивително пътешествие и за нас ще е чест и удоволствие да сме ваши спътници. В тази статия ще се опитаме да ви дадем някои практически насоки, за да можете да се подготвите за посещението при лекаря.

прочети повече >>
 
Подготовка за посещение при лекар - втора част

Бременна сте. Честито! Започва вашето удивително пътешествие и за нас ще е чест и удоволствие да сме ваши спътници. В тази статия ще се опитаме да ви дадем някои практически насоки, за да можете да се подготвите за посещението при лекаря.

прочети повече >>
 
Неинвазивен пренатален тест VERIFI

Какво e VERIFI пренатален тест?

VERIFI е неинвазивен пренатален тест (НИПТ) за хромозомни аномалии, при който без никакъв риск от загуба на бременността се взима стандартна проба от майчината кръв, от която се изолира ДНК на бебето. Технологията патент на Illumina, базирана на ДНК анализ чрез Масивно Паралелно Секвениране, използвана при VERIFI тест, установява с точност до 99% наличието на определение аномалии на плода.

прочети повече >>
 
Обемни модели на феталното сърце

Уважаеми колеги!

Представяме ви нашата последна инвестиция. Оценката на феталното сърце е предизвикателство в съвременната медицина. Аномалиите на сърцето и неговите съдове са най-честите вродени дефекти. Според СЗО вродените сърдечни дефекти (ВСД) са основна причина за детска смъртност. Въпреки това ВСД са основните пропускани дефекти при ултразвуковото проследяване на бременността. Ранното откриване на ВСД може съществено да подобри прогнозата при определени сърдечни проблеми, чрез прилагане на вътреутробно лечение или оперативна корекция на дефектите след раждане.

прочети повече >>
 
Практически съвети към бременните жени в разгара на грипния сезон

Жените по време на бременност и скоро след раждане, попадат в рисковата група хора, които са по-податливи към грипната инфекция и могат да развият по-сериозни усложнения. Това е така заради естествените промени в имунната система по време на бременност, както и промените в сърдечната и дихателна системи. Някои от усложненията могат да наложат болнично лечение. Освен това грипът по време на бременност може да застраши бебето и да доведе до преждевременно раждане.

прочети повече >>
 
Спокойствие под наем

Така се нарича нашата нова услуга, при която предлагаме под наем портативен фетален доплер. Тя е насочена към бременните ни пациентки, които:

  • са с повишена тревжност относно изхода на бременността
  • имат предишни неуспешни бременностти
  • преживели са загуба на плода в късен гестационен срок
  • имат общи заболявания, които правят бременността им рискова
  • са след лечение на инфертилитет, в това число и след асистирана репродукция – вътрематочна инсеминация или ин витро оплождане
прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 3 от 5