Ембрионално развитие от 33 до 36 гестационна седмица

33-34 гестационна седмица

В този период на бременността повечето бебета заемат своята окончателна позиция преди раждане. В огромния процент от случаите това е главично предлежание, т.е. главата на бебето е насочена надолу. Ако вашето бебе е в седалищно предлежание, не се тревожете, все още има време да заеме главична позиция. Можете да опитате да му помогнете със специални упражнения.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 29 до 32 гестационна седмица

29-30 гестационна седмица

Вече сте в последния, трети триместър на бременността.

Бебето става все по-готово за извънутробния живот. Главата и тялото му са в пропорции, почти съответни на тези на новороденото.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 25 до 28 гестационна седмица

25-26 гестационна седмица

Структурите на гръбначния стълб започват да се развиват  - 150 стави, към 1000 лигаменти и 33 междупрешленни диска. Така се предпазва намиращият се в гръбначния стълб гръбначен мозък.

Нервната система разширява своите функции в посока да упражнява контрол върху дишането.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 21 до 24 гестационна седмица

21-22 гестационна седмица

Периодът на бърз растеж през предходните няколко седмици приключва, започва период на сравнително по-бавно нарастване.

Противоположно на този процес нервната система се развива с изключителна скорост.

Главата на бебето в този период съставлява една трета от тялото му.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 17 до 20 гестационна седмица

17-18 гестационна седмица

В нервната система на бебето започва един изключително важен процес, наречен миелинизация на нервните клетки – образува се миелин, който обгръща и защитава невроните.

В скелета на бебето започва процес, наречен осификация – на определени места хрущялната тъкан се замества с костна, но скелетът ще остане гъвкав до края на бременността, за да може да се моделира в процеса на раждане.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 13 до 16 гестационна седмица

13-14 гестационна седмица

В този период от бременността плацентата представлява напълно развит орган, който изхранва вашето бебе, а също така отделя хормони, поддържащи бременността.

Продължава растежът на ноктите, бебето има вежди и тънки косми, които покриват неговото тяло и се наричат лануго. Те затоплят бебето в периода на бременността, когато подкожната мастна тъкан все още не е развита.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 9 до 12 гестационна седмица

9-10 гестационна седмица

Почти всички органи, мускули и нерви са на своите места и функционират.
Зачатъците на горни и долни крайници, които са се оформили още през 7 гестационна седмица, започват да растат и да се издължават.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 5 до 8 гестационна седмица

Това е период на изумително развитие на ембрионалните структури, в резултат от поредица сложни клетъчни процеси, като делене, пролиферация, миграция, диференциация, сигнализация и т.н., които дават началото на всички органи в нашето тяло и е изключително важен за правилното функциониране на организма след раждане. Различни външни фактори могат да се отразят неблагоприятно на развитието на бебето, затова е важно бременната жена да избягва употребата на лекарства с тератогенно действие, алкохол, наркотици, да се предпазва от радиация и излагане на токсини.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 1 до 4 гестационна седмица

Нормалната бременност продължава:

  • 280 дни;
  • 40 гестационни седмици;
  • 9 календарни месеца;
  • 10 лунарни месеца;
прочети повече >>
 
Чанта за мама и бебе

Здравейте, приятели! Знаете, че винаги сме работили в посока да помогнем на нашите бъдещи родители. Затова с вълнение споделяме с вас нашата нова, фирмена чанта за мама и бебе, пълна с разкошни продукти. Благодарим за подадената ръка на нашите приятели от фирма Kikkaboo, които произвеждат български стоки с отлично качество. Ние подкрепяме българското!

прочети повече >>
 
Статистика за многоплодните бременности след ин витро оплождане

В тази таблица ви представяме успеваемостта на ин витро процедурите в лечебните заведения, които имат сключен договор с Център за асистирана репродукция (ЦАР). Статистиката обхваща четиригодишен отчетен период 2015-2018 г. вкл. и включва името на лечебното заведение, броя раждания и броя родени деца. Лечебните заведения са подредени по съотношение родени деца към раждания. Колкото по-висок е този коефициент, толкова повече са многоплодните бременности с рисковете, които те носят.

прочети повече >>
 
Статистика за брой процедури по ин витро оплождане

В тази таблица ви представяме успеваемостта на ин витро процедурите в лечебните заведения, които имат сключен договор с Център за асистирана репродукция (ЦАР). Статистиката обхваща четиригодишен отчетен период 2015-2018 г. вкл. и включва името на лечебното заведение, броя отчетени процедури към ЦАР и процент раждания. Лечебните заведения са подредени по брой проведени процедури.

прочети повече >>
 
Статистика за раждаемост след ин витро оплождане

В тази таблица ви представяме успеваемостта на ин витро процедурите в лечебните заведения, които имат сключен договор с Център за асистирана репродукция (ЦАР). Статистиката обхваща четиригодишен отчетен период 2015-2018 г. вкл. и включва името на лечебното заведение, броя отчетени процедури към ЦАР и процент раждания. Лечебните заведения са подредени по процент раждания.

прочети повече >>
 
Скрининг за хромозомни аномалии – нормативна база

С тази статия ви припомняме как законодателно е уреден в България скринингът за хромозомни аномалии през първи триместър на бременността. Основен нормативен документ е Наредба № 26 от 14 юни 2007 г. за предоставяне на акушерска помощ на здравно неосигурени жени и за извършване на изследвания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на деца и бременни жени.

прочети повече >>
 
Статистика за успеваемост на ин витро оплождане по данни на ЦАР

Успеваемостта при ин витро оплождане често е тема за бурни разговори, ожесточени спорове, спекула, фалшиви данни, слухове, полуистини и откровени лъжи. Това води и до нереалистични очаквания от страна на пациентите. В тази таблица ви представяме успеваемостта на ин витро процедурите в лечебните заведения, които имат сключен договор с Център за асистирана репродукция. Статистиката обхваща четиригодишен отчетен период 2015-2018 г. вкл. Очаквайте скоро информация за успеваемостта по възрастови групи, както и кратък коментар на данните.

прочети повече >>
 
Заедно можем повече

Драги пациенти, вие ни се доверявате, разчитате на нашия професионализъм и оставяте здравето и живота си на нашите грижи. Днес се обръщаме към вас с малко повече думи, но с много любов и загриженост за вашето здраве. На вас, днешните бременни, се падна тежката задача да износите новия живот в условията на вирусна пандемия, предизвикана от коронавирус SARS-CoV-2. Съчувстваме ви с цялото си сърце и ще направим всичко възможно това да се случи с минимални, но ефективни усилия от всички страни.

прочети повече >>
 
Индивидуална консултация в защитена среда

Мили родители, както много пъти сме коментирали с вас, бебето не се интересува от това каква марка или какъв цвят ще е количката му. Бебето иска да бъде нахранено, облечено и обичано. Бебето не обръща внимание на вирусната епидемия, неговите нужди са същите, каквито и преди и не търпят отлагане.

прочети повече >>
 
Актуални препоръки към бременните жени

Министерството на здравеопазването изготви препоръки към бременните жени във връзка с разпространението на COVID-19 (коронавирус) в България. Запознаваме ви с текста от 19 март 2020 г. и ви призоваваме да се информирате само от официални източници.

Какво трябва да знаят бременните във връзка с разпространението на COVID-19 в България:

прочети повече >>
 
Съвети към нашите бременни във връзка с обявената епидемия

В условията на обявената от СЗО пандемия искаме да информираме нашите пациентки, които в момента са бременни и имат притеснения във връзка с актуалната обстановка в нашата страна.

На базата на събраната досега информация за инфекцията с COVID-19, известен като коронавирус, ви запознаваме със следните факти:

прочети повече >>
 
Неинвазивен пренатален тест за хромозомни аномалии

Вече 8 години в нашата практика предлагаме неинвазивен пренатален тест за хромозомни аномалии (НИПТ)!

Малко история

Когато преди десетина години прочетохме първите плахи научни публикации за това изследване, което за онзи момент звучеше революционно, инстинктивната ни реакция беше - невероятно откритие, огромен напредък в науката, но за жалост ще дойде у нас след много години и ние едва ли ще го доживеем.

прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 2 от 5