Варицела и бременност

Уважаеми пациенти, по данни на Министерството на здравеопазването вече трета седмица в страната има покачващ се брой на заразени с варицела. Зачестиха и запитванията към нас от бременни жени какво да правят, ако са били в контакт с болни от варицела. Обичайни са тревогите на бъдещите родители доколко заболяването е опасно за бебето. В тази връзка искаме да ви информираме следното:

прочети повече >>
 
Действай навреме! Иследвай се рано!

На стената на Университета в Чикаго (Chicago Lying-in Hospital) са изписани имена на хора с принос в областта на акушерството. Това са:

  • Eduardo Porro (1842 – 1902)
  • Jan Palfijn (1650 – 1730)
  • Hendrik van Deventer (1651 – 1724)
  • William Smellie (1697 – 1763)

Празното място е оставено за този учен, който ще открие причината и/или лечението на прееклампсия. Снимката е от Chesley’s hypertensive disorders in pregnancy.

http://www.invitro-plovdiv.com/images/empty.png
прочети повече >>
 
Повтаряща се загуба на бременност

Загубата на бременност е значително житейско събитие с негативен ефект върху живота на човека и повтарящият се характер на загубата на бременност може да засили преживяната мъка. В тази статия ще ви запознаем с нашето мнение относно някои важни моменти в тази посока, като основно следваме препоръките на Европейското общество за човешка репродукция и ембриология (ESHRE).

прочети повече >>
 
Оценка на феталната анатомия в първи триместър

Бременността е прекрасен етап от живота на жената. Моята специалност ми дава възможност ежедневно да се радвам на новия живот. В огромния процент от случаите бебетата са здрави и за специалиста по фетална медицина остава удоволствието да оцени това здраве и да го демонстрира на бъдещите родители. С напредъка на технологиите и възможността безопасно да проследяваме развитието на бебето чрез съвременните ултразвукови апарати, тази оценка се извършва все по-рано в хода на бременността.

прочети повече >>
 
9 месеца залагат основите на важни процеси след раждането

Представям ви едно интервю за здравния портал пулс.бг от 2017 г.

Приятно четене!
Ваша д-р Мариела Даскалова

Д-р Мариела Даскалова е от лекторите на предстоящия Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 1 октомври 2017 г. в Пловдив.

прочети повече >>
 
Откровено за бременността в два гласа

Предлагаме ви да прочетете нашето интервю за пулс.бг от 2018 г. Въпросите зададе журналистката Румяна Тасева.

За света на новороденото ще говорят също 2 гласа. Обещава да е динамично и интересно! Реално още в началото ще започнем да говорим за бременността в два гласа. Как? Ще разберете! Сега ви представяме водещите на първата лекция, посветена на вселената в майчиното тяло. За развитието на бременността, случващото се в майчиния организъм, проследяването ѝ отстрана на медицината – ще говори специалистът по фетална медицина д-р Васил Даскалов. Нероденото още бебе ще бъде представлявано от д-р Мариела Даскалова, ембриолог.

прочети повече >>
 
Primum non nocere

„Първо да не вредим“ е едно интервю преди Деня на репродуктивното здраве, който се проведе за последен път през 2019 г. За съжаление, епидемичната обстановка сложи край на тази инициатива, която в продължение на 15 години събираше пациенти и лекари в неформална среда. Това събитие, уникално по своята същност в най-новата ни история, помогна на стотици пациенти в пътя им към мечтаното дете. 

прочети повече >>
 
В нашето майчино здравеопазване са пропуснати някои основни изследвания

Представяме ви интервю на д-р Даскалов от 2017 г. на тема „Женска консултация“.

- Д-р Даскалов, темата, с която ще участвате във Форум бременност и детско здраве на Пулс в Пловдив е "Женска консултация - очаквания и реалност". Защо?

Темата е колкото стара и обсъждана, толкова и актуална и подценявана. Женска консултация има от много години. Аз още пазя първото циклостилно указание за водене на женска консултация от 1980 г., което получих като млад лекар.

прочети повече >>
 
Пациентската безопасност – примери от практиката

Статията е написана от д-р Васил Даскалов през 2019 г. по повод ежегодното събитие на сдружение „Зачатие“ Ден на репродуктивното здраве, чиято основна тема беше „Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: профилактика, превенция, безопасност“.

Никой не обича темата за пациентската безопасност. По подразбиране пациентите идват при нас като лекари с идеята да им помогнем, а лекарите работим в полза на пациента и не искаме да навредим. От друга страна, темата за пациентската безопасност частично присъства в някои от нормативните ни документи, но повече пожелателно, отколкото с реален принос към практиката за диагностика и лечение на пациентите.

прочети повече >>
 
Нови хоризонти към мечтаното дете

Денят на репродуктивното здраве е ежегодна инициатива на сдружение „Зачатие“, която се проведе за дванадесети път на 10-ти юни 2017 г. в Културен център „Морско казино“ на град Бургас. Темата на събитието беше „Нови хоризонти към мечтаното дете“ и по този повод е написана статията.

Приятно четене! Ваша д-р Мариела Даскалова

прочети повече >>
 
Всичко, което правим по време на бременността, се отразява на детето

Д-р Даскалов, откога започва грижата за здравето на бъдещото дете и защо?

Бъдещето е в профилактичната медицина. Колкото повече усилия вложим в профилактика, толкова по-малко ще са рисковете и усложненията по време на бременността, раждането и развитието на бебето. Затова и грижата за бъдещото дете започва още преди бременността, с желанието на партньорите да станат родители.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие - какво вижда специалистът

Бременността започва със сливането на сперматозоида и яйцеклетката и претърпява значителна и бърза промяна през първия триместър. Тази удивителна прогресия може да се види на ултразвук, започвайки от гестационен (плоден) сак, което е първото ехографско доказателство за бременност, визуализирането на жълтъчното мехурче, след което ембрион със сърдечна дейност и неговото развитие. Познаването на тези ултразвукови маркери и разбирането за тяхната нормална прогресия е в помощ през първия триместър при проследяване на нормална бременност, а също и за диагнозата при неуспехи на бременността. В тази статия ще ви разкажа какви са възможностите на съвременната медицина да проследи етапите от бременността до 10-та г.с. (гестационна седмица) и 6 дни, т.е. в ембрионалния период от развитието на човека.

прочети повече >>
 
Инфекция с коронавирус (SARS-CoV-2) - COVID-19 при бременност

Инфекцията с коронавирус (SARS-CoV-2) - COVID-19 при бременност може да повиши риска от високо кръвно налягане (хипертония) и прееклампсия - това са последните изнесени данни по време на годишната среща на Обществото за майчино-фетална медицина (Society for Maternal-Fetal Medicine).

Припомняме ви, че сме превели на български съвременните критерии за хипертония по време на бременност и международно приетите препоръки, които можете да прочетете в статията Препоръки на FIGO за прееклампсия.

прочети повече >>
 
Въпросник за оценка на риска от венозна тромбемболия

Уважаеми пациенти, предлагаме ви въпросник за оценка на риска от венозна тромбемболия (ВТЕ) преди, по време на бременност и след раждане. Въпросник служи за преценка на вида, дозите и продължителността на тромбопрофилактиката. Нуждата от тромбопрофилактика с нискомолекулярен хепарин (НМХ) се определя индивидуално след оценка на рисковите фактори. Повече информация можете да намерите в статията Приложение на нискомолекулярен хепарин по време на бременност и след раждане.

прочети повече >>
 
Приложение на нискомолекулярен хепарин по време на бременност и след раждане

В условията на епидемия и недостиг на някои лекарства, Министерството на здравеопазването съвместно с Изпълнителната агенция по лекарствата публикуваха разпореждания, които целят да осигурят достъпа на бременни жени до нискомолекулярен хепарин (НМХ) - напр. Fraxiparine (Nadroparin), Clexane (Enoxaparin) или Zibor (Bemiparin). Освен рецепта, пациентката трябва да представи в аптеката амбулаторен лист със заключение от лекар, че тя има нужда от лечение с НМХ.

прочети повече >>
 
COVID-19 – Въпроси и отговори за пациентите от ESHRE

Специалистите от Европейското общество по човешка репродукция и ембриология (ESHRE ) отчитат факта, че настоящата пандемия на COVID-19 и нейните последици за лечението на безплодие могат да доведат до психологическа тежест за пациентите. Този списък с въпроси и отговори има за цел да предостави ясна информация относно най-често задаваните въпроси от пациентите.

За допълнителна информация ви предлагаме да се свържете с вашите репродуктивни специалисти, за да получите техните съвети и подкрепа, както и отговорите на всички ваши въпроси относно въздействието на пандемията от COVID-19 върху вашето лечение.

Ако се нуждаете от допълнителна подкрепа, можете да се свържете с вашата Национална пациентска организация.

прочети повече >>
 
Грижа за сърцето, докато е под сърцето на мама

Предисловие

Всяка година на 29 септември международната общественост обръща внимание на сърцето и чрез многобройни и разнообразни инициативи отбелязва Световния ден на сърцето. В нашата практика ние правим това чрез популяризиране на грижите за сърцето на нероденото още дете, като работим в областта на феталната ехокардиография – един нов клон от медицината, който дава възможност за ранна диагностика на сърдечните аномалии вътреутробно. От 2012 г. имаме честта и удоволствието да работим с нашия консултант д-р Наталия Евтимова, д.м., която оказва безценна помощ на бременните жени и на колегите, които се грижат за тяхната бременност.

прочети повече >>
 
Препоръки за здравословно хранене

Хранене преди и по време на бременност и кърмене - една толкова експлоатирана тема, по която вероятно нищо ново не може да се каже. Затова споделяме с вас насоките, изготвени от професионалист през далечната 2008 г. Можете да ги намерите в албума Препоръки за здравословно хранене. Ако имате въпроси, обадете ни се и ние с удоволствие ще ви помогнем.

прочети повече >>
 
Комплексна грижа за бременността

Комплексният подход към изясняване на проблемите и към проследяване развитието на бебето винаги е за предпочитане пред частичното и отложено във времето изследване. Затова ние ви предлагаме Комплексна грижа в проследяване на бременността (женска консултация). Нашите пакети са направени с идеята да отговорят максимално на вашите нужди от здравна грижа, които са различни при всяка отделна бременност. Разбира се, никой пакет не може да включи абсолютно всички необходими дейности, тъй като всяка бременност е различна и понякога са необходими специфични изследвания.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 37 до 40 гестационна седмица

37-38 гестационна седмица

В този период на бременността бебето е готово за извънутробен живот. Раждане преди 37 г. с. се означава като предтерминно или преждевременно, а бебето е недоносено, докато след 37 г.с. бебето е доносено, а раждането е на термин.

прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 1 от 5