Репродуктивното здраве при мъжа е липсваща тема в българското здравеопазване

Д-р Даскалова, неслучайно Ви поканихме за корица на ноемврийския ни брой, защото месец ноември традиционно е посветен на мъжкото здраве. Кажете ни откога датира тази кампания.

През месец ноември всяка година световната здравна общественост провежда редица инициативи относно мъжкото здраве. Началото на това движение през 2003 г. поставя Фондация „Movember“ – глобална благотворителна организация, чиято цел е да помогне на мъжете да имат дълъг и щастлив живот в добро здраве.

прочети повече >>
 
Здрав преди да станеш баща

Здравето на мъжа преди да стане баща е важна тема, която по неясни причини липсва в нашето здравеопазване. С тази статия искаме да обърнем внимание върху възможностите да подобрите здравословното си състояние в периода на семейно планиране и да намалите рисковете от проблеми при зачеването и износването на бъдещото ви дете.

прочети повече >>
 
В огромния процент от случаите мъжкият стерилитет е лечим

Представям ви интервю от 2010 г. за списание Bella.

Доктор Мариела Даскалова е завършила медицина през 1989 г. в МУ – Пловдив. Работи в Катедра „Анатомия, хистология и ембриология“ към МУ – Пловдив, като главен асистент със същата специалност и в МЦ „Надежда репродуктив“ – Пловдив, като ембриолог. Избрахме я за събеседник, защото искаме да ви убедим, че добри специалисти има и извън София. 

прочети повече >>
 
Проблемът мъжки стерилитет в съвременното българско общество

Заглавието, приятели, е в известен смисъл подвеждащо, защото става въпрос за обществото ни преди 15 години. Написах тази статия през 2005 г. А как съм сигурна в това ще разберете в края на историята.

Приятно четене!
Ваша д-р Мариела Даскалова

прочети повече >>
 
Репродуктивни възможности при мъже с кистозна фиброза (муковисцидоза) и вродена липса на семепроводи

В тази статия ще ви запознаем с рядкото заболяване кистозна фиброза (муковисцидоза), неговото значение за мъжкия фертилитет и начините за диагностика и лечение. Дефиницията за "редки болести" е трудна, тъй като става въпрос за много на брой заболявания, които се срещат относително рядко. Според общоприетата европейска класификация за рядко заболяване се счита това, което засяга не повече от 5 души на 10 000 население.

прочети повече >>
 
Специализирани правила за добра медицинска практика за първоначална консултация на двойки, търсещи лечение на безплодие

Уважаеми колеги и пациенти, представяме ви извадка от указанието на БДАГ (Българско дружество по акушерство и гинекология) за добра медицинска практика, което намираме за много полезно както за специалистите, така и за хората, търсещи помощ и съвети относно тяхното репродуктивно здраве. С благодарност към хората, които са се постарали да съберат така необходимата информация в едно подробно и ясно указание. В този раздел сме отделили информацията, която се отнася за мъжете. В забележки към текста ви предоставяме подробна информация относно някои от необходимите стъпки за оценка на мъжете с репродуктивни затруднения.

прочети повече >>
 
Криптозооспермия и крипторхизъм (историята на Стоян)

Историята

Диагнозата при Стоян "постави" съпругата му, която забелязала, че при секс единият тестис "изчезва". След направената спермограма се установи криптозооспермия, а при прегледа при уролог – един от вариантите на задържан тестис, който се нарича "мигриращ или асансьорен тестис".

прочети повече >>
 
Левкоцитоспермия (историята на Тодор)

Историята

Тодор, както и много други пациенти, имаше стандартните за мъжа възражения, като "Защо да се лекувам, след като нямам оплаквания – нищо не ме боли, здрав съм и не виждам смисъл да се тъпча с хапчета". "Тогава да предложа инжекции вместо хапчета?" казвам аз на пациентите с чувство за хумор. И, разбира се, обяснявам как мъжете често са безсимптомни преносители на инфекции, които могат да се отразят негативно на репродуктивното здраве и при двата пола.

"Нали спермограмата ми е в норма, само левкоцитите са завишени!" е силен, логичен и абсолютно... неправилен аргумент. Съвременната медицина може да установява предразположения и рискови фактори, както и да предлага мерки за профилактика и превенция на заболяванията, а не само лечение на вече развити болести.

прочети повече >>
 
Антиспермални антитела (историята на Васил)

Историята

"Как е възможно сам да си атакувам сперматозоидите, абсурдно е!" – ми каза Васил при първата ни среща. Наистина е странно нашето тяло да не разпознава собствените си клетки и да ги атакува, но това се случва и при други заболявания, като ревматоиден артрит, тироидит на Хашимото или лупус еритематодес. Тази група заболявания се наричат автоимунни, като спрямо сперматозоидите организмът може да произвежда антиспермални антитела (АСА).

прочети повече >>
 
Варикоцеле (историята на Йордан)

Историята

С Йордан се запознахме на състезание по вдигане на тежести (състезателят беше той). Оплакваше се от болки, но като елитен спортист стискаше зъби и пиеше обезболяващи. Рисковите фактори при него бяха класически – физически усилия и подценяване на оплакванията, непотърсена навреме лекарска помощ и лечение на симптомите, а не на причината за тях, както и продължително отлагане на проблема по "обективни причини".

прочети повече >>
 
Глобозооспермия (историята на Стефан)

Историята

С тази история искам отново да обърна внимание на един нелеп проблем в българското здравеопазване, който съществува от години и няма никаква воля той да бъде решен. Това е масовото правене на спермограми в клинични лаборатории, които нямат право да предлагат това изследване. Стефан пристигна при мен с погрешно поставено заключение при поредица от спермални анализи. В резултат на това при двойката беше приложена вътрематочна инсеминация – процедура, напълно безполезна при наличие на глобозооспермия.

прочети повече >>
 
Азооспермия (историята на Христо)

Историята

При Христо причината за азооспермия беше генетична – вродена двустранна липса на семепроводи при запазена сперматогенеза. Биопсия за извличане на сперматозоидите и ин витро оплождане при Христо и съпругата му решиха проблема бързо – диагноза за 2 месеца, още толкова за ин витро опита и една щипка късмет.

прочети повече >>
 
Тератозооспермия (историята на Петър)

Историята

"Знам, че морфологията на сперматозоидите не подлежи на подобрение" ми каза Петър при първата ни среща. Вече беше изпил тонове хранителни добавки, но нямаше подобрение в спермалните показатели и това още повече затвърждаваше у него тезата, че мъжкият стерилитет е нелечим. Това е една от най-глупавите, но популярни заблуди в българската медицина и причините да съществува са няколко. Първо, става въпрос за разнородна група от хора с много различни причини за този проблем. Второ, нямаме достатъчно специалисти, които да могат адекватно да изяснят причините за тератозооспермия. Трето, поради неправилно лечение се създава впечатление, че медицината не може да предложи нищо за подобряване на спермалната морфология.

прочети повече >>
 
Астенозооспермия (историята на Николай)

Историята

Всъщност, ще ви разкажа две истории за двама приятели с едно и също име и едно и също заключение от спермограмите. И двамата имаха пълна астенозооспермия, но подходът, причините, прогнозата и лечението бяха коренно различни. При първия Николай имаше класическо съчетание на няколко увреждащи фактора от страна на начина на живот и професия – тютюнопушене, наднормено тегло, работа дълги часове в седнало положение и предиабет. Това на практика не е заболяване, а по-скоро състояние, при което малки нокси се съчетават и се получава сумарен негативен ефект върху сперматогенезата. Отказ от тютюнопушене, коригиране на телесното тегло с физическа активност и диета са стандартни препоръки в такава ситуация. При втория Николай след поредица от тестове се установи астенозооспермия в резултат на генетичен дефект.

прочети повече >>
 
Олигозооспермия (историята на Димитър)

Историята

Димитър е от онези мъже, които приемат предизвикателствата на съдбата с хладен ум, а неуспехите само го амбицират. Когато се срещнахме за първи път, видях типичен бохем - страстен пушач, злоупотребяваше с алкохол и изобщо се опитваше да си навреди с всички законни средства. В момента, в който му казах, че от него зависи дали ще има деца, ми даде дума да направи всичко възможно да си подобри здравето.
И го направи. Отне му малко време, разбира се, но сега се радва на двете си принцеси.

прочети повече >>
 
Некрозооспермия (историята на Иван)

Историята

Иван дойде с поредица от спермограми от една и съща лаборатория и с едно и също заключение. Бяха му казали, че няма да има деца и не е нужно да търси второ мнение, защото ситуацията при него е непоправима. Приятелката му ми разказа, че един ден се прибрала и заварила два куфара до вратата. Иван я посрещнал с думите: "Аз никога няма да имам деца, а знам колко много искаш да бъдеш майка. Намери си друг мъж, с когото да си щастлива." Карали се, сдобрили се, плакали дълго. После решили да не се отказват и да търсят варианти.

прочети повече >>
 
Нормозооспермия (историята на Георги)

Историята

Георги влезе в кабинета ми с фразата "Не обичам да ходя по доктори!" Това винаги ме разсмива. Помислих си - че то кой ли обича. А на глас казах – ще се постарая да е бързо и безболезнено. Така "набързо" си поговорихме около час и половина.

Георги и съпругата му бяха правили опити за забременяване 2 години. При нея нямаше открити проблеми, също както и при него. Той след дълги мотивиращи разговори си беше направил спермограма и всичко беше наред. Гордо ми показа заключението нормозооспермия.

прочети повече >>
 
Рак на тестиса (историята на Борис)

Историята

Борис беше насочен към мен за консултация след открито онкологично заболяване. Колегата онколог беше обяснил отчасти какво е необходимо да се направи в тази ситуация с цел да се съхранят възможностите за репродукция преди предстоящата агресивна терапия. 
Ще ви разкажа за рака на тестиса и неговата връзка с репродуктивното здраве на мъжа...

прочети повече >>
 
И пак за цигарите (историята на Атанас)

Историята

Вероятно и вие, драги читатели, ще реагирате като Атанас: "Докторе, не ми чети лекции като на малко дете. Знам, че е вредно, но не мога да спра да пуша. Много е трудно!" Аз възприемам тази фраза като "не искам", а не като "не мога", защото знам, че човек може всичко.

Разбира се, никой не твърди, че е лесно, напротив. Изисква се мотивация, воля, подкрепа от околните, а понякога и професионална помощ. Битката на Атанас с цигарите беше епична.

А забелязали ли сте, че отказалите се пушачи са най-заклетите непушачи!

прочети повече >>
 
Аспермия (историята на Александър)

Историята

Днес ще ви разкажа историята на мъж, когото не познавам. Това не е необичайно, в последните 15 години правя безплатни консултации на пациенти, които често не идват при мен лично, а само получават указания за поведение. Александър ми се обади преди години, отчаян, че никога няма да стане баща заради тежко заболяване, при което не отделяше сперматозоиди в еякулата. Кореспонденцията ми с него беше предизвикателство пред моя професионализъм заради ограниченията на интернет консултирането. Все пак с решителната помощ на моите колеги, които успяха да обработят сперматозоиди от урината на Александър, историята му завърши щастливо. Още пазя снимка на неговите три деца.

прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 Следваща > Край >>

Страница 1 от 3