Криптозооспермия и крипторхизъм (историята на Стоян)

Историята

Диагнозата при Стоян "постави" съпругата му, която забелязала, че при секс единият тестис "изчезва". След направената спермограма се установи криптозооспермия, а при прегледа при уролог – един от вариантите на задържан тестис, който се нарича "мигриращ или асансьорен тестис".

>> прочети повече
 
Левкоцитоспермия (историята на Тодор)

Историята

Тодор, както и много други пациенти, имаше стандартните за мъжа възражения, като "Защо да се лекувам, след като нямам оплаквания – нищо не ме боли, здрав съм и не виждам смисъл да се тъпча с хапчета". "Тогава да предложа инжекции вместо хапчета?" казвам аз на пациентите с чувство за хумор. И, разбира се, обяснявам как мъжете често са безсимптомни преносители на инфекции, които могат да се отразят негативно на репродуктивното здраве и при двата пола.

"Нали спермограмата ми е в норма, само левкоцитите са завишени!" е силен, логичен и абсолютно... неправилен аргумент. Съвременната медицина може да установява предразположения и рискови фактори, както и да предлага мерки за профилактика и превенция на заболяванията, а не само лечение на вече развити болести.

>> прочети повече
 
Антиспермални антитела (историята на Васил)

Историята

"Как е възможно сам да си атакувам сперматозоидите, абсурдно е!" – ми каза Васил при първата ни среща. Наистина е странно нашето тяло да не разпознава собствените си клетки и да ги атакува, но това се случва и при други заболявания, като ревматоиден артрит, тироидит на Хашимото или лупус еритематодес. Тази група заболявания се наричат автоимунни, като спрямо сперматозоидите организмът може да произвежда антиспермални антитела (АСА).

>> прочети повече
 
Варикоцеле (историята на Йордан)

Историята

С Йордан се запознахме на състезание по вдигане на тежести (състезателят беше той). Оплакваше се от болки, но като елитен спортист стискаше зъби и пиеше обезболяващи. Рисковите фактори при него бяха класически – физически усилия и подценяване на оплакванията, непотърсена навреме лекарска помощ и лечение на симптомите, а не на причината за тях, както и продължително отлагане на проблема по "обективни причини".

>> прочети повече
 
Глобозооспермия (историята на Стефан)

Историята

С тази история искам отново да обърна внимание на един нелеп проблем в българското здравеопазване, който съществува от години и няма никаква воля той да бъде решен. Това е масовото правене на спермограми в клинични лаборатории, които нямат право да предлагат това изследване. Стефан пристигна при мен с погрешно поставено заключение при поредица от спермални анализи. В резултат на това при двойката беше приложена вътрематочна инсеминация – процедура, напълно безполезна при наличие на глобозооспермия.

>> прочети повече
 
Азооспермия (историята на Христо)

Историята

При Христо причината за азооспермия беше генетична – вродена двустранна липса на семепроводи при запазена сперматогенеза. Биопсия за извличане на сперматозоидите и ин витро оплождане при Христо и съпругата му решиха проблема бързо – диагноза за 2 месеца, още толкова за ин витро опита и една щипка късмет.

>> прочети повече
 
Тератозооспермия (историята на Петър)

Историята

"Знам, че морфологията на сперматозоидите не подлежи на подобрение" ми каза Петър при първата ни среща. Вече беше изпил тонове хранителни добавки, но нямаше подобрение в спермалните показатели и това още повече затвърждаваше у него тезата, че мъжкият стерилитет е нелечим. Това е една от най-глупавите, но популярни заблуди в българската медицина и причините да съществува са няколко. Първо, става въпрос за разнородна група от хора с много различни причини за този проблем. Второ, нямаме достатъчно специалисти, които да могат адекватно да изяснят причините за тератозооспермия. Трето, поради неправилно лечение се създава впечатление, че медицината не може да предложи нищо за подобряване на спермалната морфология.

>> прочети повече
 
Астенозооспермия (историята на Николай)

Историята

Всъщност, ще ви разкажа две истории за двама приятели с едно и също име и едно и също заключение от спермограмите. И двамата имаха пълна астенозооспермия, но подходът, причините, прогнозата и лечението бяха коренно различни. При първия Николай имаше класическо съчетание на няколко увреждащи фактора от страна на начина на живот и професия – тютюнопушене, наднормено тегло, работа дълги часове в седнало положение и предиабет. Това на практика не е заболяване, а по-скоро състояние, при което малки нокси се съчетават и се получава сумарен негативен ефект върху сперматогенезата. Отказ от тютюнопушене, коригиране на телесното тегло с физическа активност и диета са стандартни препоръки в такава ситуация. При втория Николай след поредица от тестове се установи астенозооспермия в резултат на генетичен дефект.

>> прочети повече
 
Олигозооспермия (историята на Димитър)

Историята

Димитър е от онези мъже, които приемат предизвикателствата на съдбата с хладен ум, а неуспехите само го амбицират. Когато се срещнахме за първи път, видях типичен бохем - страстен пушач, злоупотребяваше с алкохол и изобщо се опитваше да си навреди с всички законни средства. В момента, в който му казах, че от него зависи дали ще има деца, ми даде дума да направи всичко възможно да си подобри здравето.
И го направи. Отне му малко време, разбира се, но сега се радва на двете си принцеси.

>> прочети повече
 
Некрозооспермия (историята на Иван)

Историята

Иван дойде с поредица от спермограми от една и съща лаборатория и с едно и също заключение. Бяха му казали, че няма да има деца и не е нужно да търси второ мнение, защото ситуацията при него е непоправима. Приятелката му ми разказа, че един ден се прибрала и заварила два куфара до вратата. Иван я посрещнал с думите: "Аз никога няма да имам деца, а знам колко много искаш да бъдеш майка. Намери си друг мъж, с когото да си щастлива." Карали се, сдобрили се, плакали дълго. После решили да не се отказват и да търсят варианти.

>> прочети повече
 
Нормозооспермия (историята на Георги)

Историята

Георги влезе в кабинета ми с фразата "Не обичам да ходя по доктори!" Това винаги ме разсмива. Помислих си - че то кой ли обича. А на глас казах – ще се постарая да е бързо и безболезнено. Така "набързо" си поговорихме около час и половина.

Георги и съпругата му бяха правили опити за забременяване 2 години. При нея нямаше открити проблеми, също както и при него. Той след дълги мотивиращи разговори си беше направил спермограма и всичко беше наред. Гордо ми показа заключението нормозооспермия.

>> прочети повече
 
Рак на тестиса (историята на Борис)

Историята

Борис беше насочен към мен за консултация след открито онкологично заболяване. Колегата онколог беше обяснил отчасти какво е необходимо да се направи в тази ситуация с цел да се съхранят възможностите за репродукция преди предстоящата агресивна терапия. 
Ще ви разкажа за рака на тестиса и неговата връзка с репродуктивното здраве на мъжа...

>> прочети повече
 
И пак за цигарите (историята на Атанас)

Историята

Вероятно и вие, драги читатели, ще реагирате като Атанас: "Докторе, не ми чети лекции като на малко дете. Знам, че е вредно, но не мога да спра да пуша. Много е трудно!" Аз възприемам тази фраза като "не искам", а не като "не мога", защото знам, че човек може всичко.

Разбира се, никой не твърди, че е лесно, напротив. Изисква се мотивация, воля, подкрепа от околните, а понякога и професионална помощ. Битката на Атанас с цигарите беше епична.

А забелязали ли сте, че отказалите се пушачи са най-заклетите непушачи!

>> прочети повече
 
Аспермия (историята на Александър)

Историята

Днес ще ви разкажа историята на мъж, когото не познавам. Това не е необичайно, в последните 15 години правя безплатни консултации на пациенти, които често не идват при мен лично, а само получават указания за поведение. Александър ми се обади преди години, отчаян, че никога няма да стане баща заради тежко заболяване, при което не отделяше сперматозоиди в еякулата. Кореспонденцията ми с него беше предизвикателство пред моя професионализъм заради ограниченията на интернет консултирането. Все пак с решителната помощ на моите колеги, които успяха да обработят сперматозоиди от урината на Александър, историята му завърши щастливо. Още пазя снимка на неговите три деца.

>> прочети повече
 
Профилактика на безплодието (историята на Ангел)

Историята

В историята на Ангел нямаше много за разказване – дойде при мен за профилактика, защото беше прочел една статия, в която се говореше за големия дял, който заема мъжкият стерилитет и беше решил да провери как стоят нещата при него. Това, всъщност, трябва да е история за всички мъже, които казват „Не искам скоро да имам дете." Естествен е стремежът на всеки млад мъж, който иска първо да се образова, да направи кариера, да постигне финансова стабилност и чак тогава да започне да търси сериозен партньор и да планира да бъде баща.

>> прочети повече
 
Проблемът мъжки стерилитет в съвременното българско общество

Това е статия, която съм писала отдавна и е публикувана на 17 юни 2012 година.

Обзор на ситуацията преди повече от 8 години.

Дали нещо се е променило? Прочетете и преценете сами...

>> прочети повече
 
По-щастливи и по-здрави за по-дълго време

Movember - една кампания за здравно образование. През месец ноември всяка година световната здравна общественост провежда редица инициативи относно мъжкото здраве. Началото на това движение е през 2003 г., когато е основана Фондация "Movember" - глобална благотворителна организация, чиято цел е да помогне на мъжете да имат дълъг и щастлив живот в добро здраве.

>> прочети повече
 
Къде да направя спермограма?

Често ни питате къде да направите спермограма. Лечебните заведения, които имат право да правят спермограми, са регистрираните по чл. 131, ал. 1 от Закона за здравето заведения за болнична и извънболнична помощ. Пълен списък с адреси и данни за контакт се намира на страницата на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Всички останали лечебни заведения, които предлагат да правят спермограми, извършват тази дейност в нарушение на закона, въпреки многогодишните ни усилия това да се забрани.

>> прочети повече
 
Нормозооспермия - лекарят ви очаква

Нормалната спермограма не е достатъчна

И така, спермограмата ви е с нормални параметри. Чудесно! Въпреки това трябва да се срещнете с лекар. Защо? Ще разберете, ако прочетете статията.

прочети повече >>
 
Условия и ред за вземане на сперматозоиди

Уважаеми пациенти, тази статия е в отговор на многобройните ви въпроси за това, какви изследвания са задължителни при процедурите по вътрематочна инсеминация и ин витро оплождане. Нормативният документ, който регламентира необходимите изследвания, е Наредба № 28 от 20 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция, издадена от министъра на здравеопазването. В няколко последователни материала публикуваме извадки от наредбата с някои кратки обяснения.

прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 Следваща > Край >>

Страница 1 от 3