Ретроградна еякулация и аспермия

Ретроградната еякулация представлява разстройство в нормалния физиологичен процес на еякулация и засяга не повече от 1% от мъжете с репродуктивни проблеми. В норма по време на оргазъм сперматозоидите преминават от тестисите през епидидима, семепроводите и простатната жлеза, където се смесват с отделяния от нея секрет. Оттам спермата се движи в посока към уретрата, пениса и излиза навън през външния отвор на уретрата по време на еякулация.

articles/man6.gif

Мускулите в областта на шийката на пикочния мехур се контрахират /съкращават/ и така не позволяват на спермата да навлезе в пикочния мехур. Това са същите мускули, които задържат урината в пикочния мехур и не позволяват произволно отделяне на урина.

При състоянието ретроградна еякулация тези мускули не работят правилно и това позволява на спермата да се движи в обратна на нормалната посока /ретроградно или назад към пикочния мехур/.


Симптоми

Ретроградната еякулация е състояние, което не застрашава здравето на мъжа, не засяга сексуалните способности, но по време на еякулация се отделя много малко или никаква сперма. Това състояние се нарича сух оргазъм или аспермия /липса на еякулат/. Понякога може да бъде придружено от недостатъчна удовлетвореност след оргазъм. Урината след еякулация може да е мътна заради съдържанието на сперма в нея. Основният проблем при ретроградната еякулация е инфертилитет.


Причини и рискови фактори

Основните причини, водещи до ретроградна еякулация, са:

  • Операции в областта на таза, перитонеалната кухина или половата система, в това число оперативно премахване на простатната жлеза /простатектомия/ и оперативно премахване на пикочния мехур /цистектомия/, операции върху дебелото черво /колон и ректум/ и тестисите
  • Карцином на пикочния мехур
  • Радиационна терапия в областта на малкия таз
  • Увреждане на нервите на малкия таз вследствие системни заболявания – диабет, множествена склероза
  • Травми и тумори на гръбначния мозък, обемзаемащи процеси в областта на гръбначномозъчния канал, операции на междупрешленните дискове и долната част на гръбначния стълб
  • Страничен ефект от някои лекарства, прилагани за лечение на: хипертония /Guanethidine (Ismelin), reserpine (Serpasil), Doxazosin/, психиатрични заболявания /Антидепресанти: Амитриптилин (Amitripltyline), Имипрамин (Imipramine), Флуоксетин (Fluoxetine), Прозак (Prozac), Пароксетин (Paroxetine), Праксил (Paxil), Сертралин (Sertraline), Золофт (Zoloft)/ или простатна хиперплазия /Doxazosin mesylate /Duracin, Cardura/, Tamsulosin /Flomax, Flomaxtra, Urimax/
  • Вроден дефект на уретрата или на пикочния мехур


Диагноза

Диагнозата се поставя чрез анамнеза, преглед и тест за ретроградна еякулация.
При срещата с лекаря той ще ви попита:

  1. Имате ли травми и операции в областта на тестисите, малкия таз и предната коремна стена.
  2. Имали ли сте травма в областта на гръбначния мозък.
  3. Провеждана ли ви е радиационна терапия по повод раково заболяване в областта на малкия таз.
  4. Имате ли общи заболявания като захарен диабет, хипертония, множествена склероза, психиатрични проблеми.
  5. Примате ли лекарства и какви.
  6. Имате ли сух оргазъм - т.е. по време на еякулация да не се отделя сперма или тя да е в много малки количества.

Тестът за ретроградна еякулация е неболезнен неизвазивен метод за оценка на процеса на еякулация. Извършва се при спазени условия за спермален анализ. Ще получите два стерилни контейнера. Преди еякулация трябва да уринирате. В единия контейнер ще отделите еякулат, а в другия - урина след еякулация. Двете проби ще бъдат изследвани от ембриолог, след което ще получите в писмен вид резултат от анализа и консултация.

При нужда ще ви бъде предложен преглед и консултация с уролог.
В случаите, в които не се открият сперматозоиди в урината, това означава отрицателен тест за ретроградна еякулация. Лекарят може да прецени, че липсата на еякулат не се дължи на ретроградна еякулация и ще ви бъдат препоръчани допълнителни диагностични процедури за уточняване на причината за аспермия.


Лечение


Лечението на ретроградната еякулация и в зависимост от нейната причина. То включва контрол върху диабета, консервативно лечение с антидепресанти, антиконгестивни или антихистаминови препарати. Ако консервативното лечение е неприложимо, могат да се обсъдят асистирани репродуктивни методи, при които след специална подготовка се извличат сперматозоиди от урината след еякулация, обработват се и се използват за целите на асистираната репродукция /вътрематочна инсеминация или ин витро оплождане/. В редки случаи може да се предложи вземане на сперматозоиди от тестис или епидидим.


Профилактика


  • Преди предстояща оперативна намеса в областта на малкия таз или преди радиотерапия направете спермален анализ и евентуално обсъдете с лекаря възможностите за съхраняване /замразяване/ на сперматозоиди.
  • Ако боледувате от захарен диабет, грижете се стриктно за поддържане на нормални кръвнозахарни нива.
  • Ако приемате медикаменти, консултирайте се с лекаря дали те не могат да доведат до ретроградна еякулация и обсъдете с него смяна на терапията.

В Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив можете да направите безплатна предварителна консултацияс висококвалифицирани специалисти за възможностите и ограниченията при диагностика и терапия на аспермия, свързана с ретроградна еякулация.