Коронавирус и мъжко репродуктивно здраве

В последните две години световната здравна общественост обръща сериозно внимание на пандемията, причинена от коронавирус SARS-CoV-2. Много често моите пациенти ми задават въпроси, свързани с тяхната плодовитост. В този обзор ще ви запозная с натрупаните данни за ефекта на заболяването върху мъжкия фертилитет.

Две думи за пандемията

Тежкият остър респираторен синдром, причинен от коронавирус SARS-CoV-2 беше докладван за първи път през декември 2019 г. в Китай. До момента в света има над 5 милиона смъртни случая, дължащи се на коронавирусна болест covid-19 (ковид-19). След първоначалното стъписване от мълниеносното разпространение на болестта по целия свят, медицинската общност реагира с огромен брой изследвания в рамките на кратък период от време, за да се разбере по-добре вируса и болестта и да се предложат стратегии за предпазване, диагностика и лечение.

Пандемията продължава да се развива с нововъзникващи варианти, успоредно с това нараства и обемът научна литература. За здравните специалисти, политиците, медиите и широката общественост е важно да бъдат в крак с най-новите данни. В областта на мъжкото здравето възникват все повече въпроси относно вирусния тропизъм, половата чувствителност, въздействието върху параметрите на сперматогенезата, хормоните, сексуалното здраве и въздействието на ваксината върху фертилитета.

Защо вирусът  е опасен за мъжа

Още в началото на епидемията се появиха опасения за увреждане на мъжката репродуктивна система. За първи път това стана през януари 2020 г., когато се разбра, че пътят на инфекцията е през рецептора на ангиотензин конвертиращ ензим 2 (ACE-2), присъстващ в клетките гостоприемници. ACE-2 е описан за първи път през 2000 г. След това се доказа, че се експресира в тестиса – Лайдиговите клетки, Сертолиевите клетки и сперматогониите, както и в простатата. И макар ковид-19 да е предимно респираторна инфекция, това създава предпоставка да се засегне и мъжката репродуктивна система.

Засягане на мъжките репродуктивни органи

Не е новина, че има връзка между вирусите и репродуктивното здраве. Отдавна е известно, че вируси като Ебола, Зика, херпес симплекс, хепатит, ХИВ, паротит и Епщайн-Бар причиняват временни или постоянни проблеми с плодовитостта.

Ковид-19 може да бъде животозастрашаващо, дълготрайно, тежко изпитание за тялото, включително и за половите жлези. Заболяването има определен сексуален тропизъм – т.е. мъжете са по-засегнати от инфекцията. С други думи, да бъдеш мъж е фактор, който те излага на по-висок риск от заразяване с по-лоша прогноза.

Авторите на няколко обзорни статии предполагат, че мъжкото репродуктивно здраве може теоретично да бъде повлияно от коронавирусната инфекция. Това включва промяна на:

  • паренхима на тестисите – тъканта, която произвежда сперматозоиди;
  • репродуктивните хормони – напр. ЛХ и ФСХ;
  • сперматогенезата – намален брой сперматозоиди;
  • функцията на сперматозоидите – намаляване на тяхната подвижност, увреждане на ДНК;
  • сексуалното здраве – заразените мъже имат 6-пъти по-висок риск да развият еректилна дисфункция.

Ясно е, че всеки фактор, поотделно и в комбинация, може да повлияе на шанса за бременност при естествено зачеване или асистирана репродукция.

Влияние на ваксината върху мъжкото репродуктивно здраве

Слуховете, че ваксините срещу ковид-19 засягат и мъжката плодовитост, продължават да подхранват опасения сред милиони хора, които все още се колебаят да се ваксинират. Няколко авторитетни медицински организации заявиха, че няма доказателства която и да е ваксина, включително ваксините срещу ковид-19, да причинява проблеми с плодовитостта при мъжете.

Въпреки това популярни хора, в това число артисти, спортисти и т.н., често подклаждат конспирациите. Основните им аргументи са от личен опит или от оплаквания на техни приятели и познати, което няма как да бъде доказателство, но създава смут сред хората. Трябва да споменем и участието на специалисти в тази ненаучна теза. Вероятно конспирациите се използват и с цел икономическа или политическа изгода.

Вярно е, че няма дългосрочни проучвания, защото ковид-19 е ново заболяване, така че проучванията до момента могат да обхванат само две годишен период. В цялата история на ваксините обаче никога не е имало страничен ефект, който да се е появил повече от няколко месеца след прилагането на ваксината. Хората се притесняват, че някакъв хипотетичен  непознат ефект ще се появи след години, но истината е, че това никога не се е случвало.

Ваксините, които съдържат иРНК, учат имунната ни система да произвежда антитела. Тъй като иРНК не влиза в ядрото на клетката, където се съхранява нашата генетична информация, в нито един момент ваксината не взаимодейства с нашата ДНК и не причинява генетични промени. Ваксината се отстранява от тялото ни в рамките на дни, оставяйки само инструкциите как да атакуваме коронавируса, ако бъдем изложени на инфекция.

Какво установяват проучванията

Не ваксината, а самото заболяване, трябва да притеснява мъжете, които мислят за репродуктивното си здраве.

Има вече няколко стотин научни статии по темата, които не откриват доказателства, че ваксините са причинили безплодие при мъжете. Броят на сперматозоидите, а това е най-ефективният начин за измерване на мъжката плодовитост, не намалява след ваксинация.

Различни международни организации, сред които IFFS (Международна федерация на репродуктивните общности), ESHRE (Европейското общество по човешка репродукция и ембриология), ASRM (Американското общество по репродуктивна медицина), SSRM (Общество за изучаване на репродукцията при мъжете) и други, в началото на 2021 г. публикуваха съвместни или самостоятелни становища, за да насърчат хората, които планират да имат бебе, да се ваксинират срещу коронавирус. В тях се казва, че няма доказателства ваксината да може да доведе до загуба на фертилитет, както и че не е докладвана загуба на плодовитост сред участниците в изпитването или сред милионите, които са получили ваксина след тяхното разрешение.

В заключение, въпреки че пандемията обхваща милиони хора по целия свят, ние все още знаем твърде малко за въздействието на SARS-CoV-2 върху мъжката репродуктивна система, особено заради асимптомното протичане на инфекцията при голям брой хора, а също и поради дългосрочните ефекти на заболяването.

Добрите новини са две:

  • нарушенията на мъжката плодовитост при хора, които не са загубили живота си след заболяването, обичайно са краткосрочни и обратими
  • вече имаме мощен инструмент за предпазване – ваксините. За жалост, само една част от света има достъп до ваксини, а големи области от хора, напр. живеещи в Африка, нямат тази привилегия.

Какво да запомните

Ако сте мъж и планирате да имате свои деца, организациите, които се занимават с репродуктивно здраве, съветват да обмислите следните стъпки:

  • Направете спермограма. Това лабораторно изследване ще ви даде информация за вашите сперматозоиди.
  • Ако има отклонение от спермалните параметри, потърсете репродуктивен специалист.
  • При липса на отклонения поставете ваксина – изберете една от двете иРНК ваксини, достъпни в България.
  • Ако по някаква причина не можете да се ваксинирате, съхранете  сперматозоиди чрез замразяване. При нужда ще можете да ги използвате, напр. ако боледувате тежко с увреждане на плодовитостта.
  • При предстоящи процедури по ин витро оплождане следвайте същите съвети. Поставянето на ваксина няма да отложи репродуктивните ви планове.

Не забравяйте и останалите мерки за предпазване от заразяване и разпространение на вируса. Пазете себе си и близките си. Вярвам, че заедно ще се справим.