Репродуктивното здраве при мъжа е липсваща тема в българското здравеопазване

Д-р Даскалова, неслучайно Ви поканихме за корица на ноемврийския ни брой, защото месец ноември традиционно е посветен на мъжкото здраве. Кажете ни откога датира тази кампания.

През месец ноември всяка година световната здравна общественост провежда редица инициативи относно мъжкото здраве. Началото на това движение през 2003 г. поставя Фондация „Movember“ – глобална благотворителна организация, чиято цел е да помогне на мъжете да имат дълъг и щастлив живот в добро здраве.

Вашата професионална кариера е посветена на мъжкото репродуктивно здраве. Как се работи с мъже?

Определено е голямо предизвикателство. Репродуктивното здраве при мъжа е липсваща тема в българското здравеопазване. Мъжете по принцип не обичат да посещават лекар, а особено когато са млади и здрави, срещата с лекар им се струва ненужна.

Кога започва грижата за репродуктивното здраве при мъжете?

Бих казала, още при раждането. Основен рисков фактор за рак на тестиса и за бъдещи проблеми със сперматогенезата е състоянието крипторхизъм. Това е задържане на тестиса в ингвиналния канал вследствие на проблеми в неговия десцензус – слизането на тестиса в скротума. Този процес започва вътреутробно след 26-та седмица и трябва да приключи до момента на раждане, а ако не е протекъл правилно, да се направи операция за сваляне на тестиса. Операцията се нарича орхидопексия и е желателно да се извърши не по-късно от 2 годишна възраст на детето. Преждевременно родените деца са по-често предразположени към крипторхизъм.

Запомнете: ако сте родители на момче, обърнете внимание на разположението на тестисите му след раждане.

Знаем, че от години провеждате информационна кампания, насочена към младите хора. Разкажете ни повече за тази инициатива.

През 2011 г. сдружение „Зачатие“ стартира информационна кампания под надслов „БЪДИ В ЧАС по репродуктивно здраве!“, насочена към младежите на възраст между 14 и 19 години. Основна цел на тази кампания е да информира младежите за основите на репродуктивното здраве и възможните рискове за него. Профилактиката и предпазването от заболявания, водещи до стерилитет, е в основата на общото подобряване на репродуктивното здраве. В голям брой от случаите тези заболявания започват още в младежка възраст и дълго време остават неоткрити и нелекувани, като водят до сериозни усложнения и фертилни проблеми в бъдеще. Кампанията се организира в национален мащаб със съдействието на мрежа от доброволци на сдружението.

Запомнете: информацията е сила, използвайте я.

Кои са основните трудности, с които се сблъскват мъжете по пътя към бащинството?

Най-вече малкото на брой специалисти е това, което ги затруднява. Липсата на финансиране от страна на държавата за основните консултации, прегледи и изследвания също е проблем. И не на последно място, няма система за медицинска помощ на мъжете с репродуктивни затруднения, която те да следват и да са сигурни, че това е правилният подход.

Кога и как един мъж да разбере, че има нужда от медицинска помощ, за да стане баща?

Ако сте под 50 години, а партньорката ви е под 35, след 1 година редовни сексуални контакти без предпазни средства е време да отидете на лекар. Ако възрастта ви е над 50 г. или на партньорката ви е над 35 г., тогава времето за реакция е след 6 месеца. Това състояние се нарича инфертилитет. Всяка шеста двойка във фертилна възраст се среща с този проблем. Причините са равномерно разпределени между мъжа и жената, като в една пета от двойките има проблеми и при двамата партньори.

Също така, независимо от възрастта и продължителността на опитите за дете, трябва да потърсите специализирана лекарска помощ, ако имате някакви оплаквания или сте имал в миналото операции и заболявания на половата система. По-добре да се обърнете за помощ и да се уверите, че всичко е наред, отколкото да загубите време в изчакване.

Защо е важно мъжът да посещава лекар? Какво да очаква, какви са стъпките, които трябва да предприеме?

Първата стъпка от диагностиката при мъжа включва среща с лекар за снемане на анамнеза (оценка на репродуктивната история) и извършването на лабораторно изследване, което се нарича спермограма. При разговорът с лекаря ще уточните: имате ли предишни и настоящи заболявания и операции, фамилни предразположения, рискове от страна на професията и начина на живот, сексуални практики, прием на медикаменти и т.н.

Запомнете: модерният здрав човек посещава лекар и се грижи за здравето си правилно и редовно.

За жените сякаш вече сме достатъчно информирани, а какви изследвания са нужни при мъжете?

Ако спермограмата показва отклонения в някои показатели, а също така и ако при първоначалната оценка се установят здравни проблеми, които могат да доведат до трудности при зачеването, лекарят ще назначи определен набор от изследвания. Тяхната цел е да се постави диагноза, т.е. да се открият причините за безплодие. Основни изследвания са:

  • Консултация и преглед от уролог с доплерова ехография.
  • Скрининг за инфекции, особено предавани по сексуален път.
  • Хормонален статус.
  • При силно влошена сперматогенеза (<5 млн сперматозоиди/мл) се препоръчват допълнителни генетични изследвания (като минимум кариотипизиране и изследване за Y-хромозомни микроделеции).
  • Лекарят може да ви препоръча и други изследвания, като напр. кръвна захар и гликиран хемоглобин, ОГТТ, липиден профил, нива на някои витамини, лабораторни тестове на сперматозоидите, в зависимост от вашия риск и здравословно състояние.

Има ли лечение мъжкия инфертилитет?

За щастие, огромният процент от мъжките проблеми, около 85-90%, са лечими с лекарства или оперативно. Ако лечението е неуспешно, могат да се предложат методики от асистираната репродукция. Често дори безнадеждни на първо четене проблеми получават своето разрешение, напр. чрез добиване на сперматозоиди от тестис или епидидим, чрез обработка на сперматозоиди от урината на мъжа, чрез продължителна стимулация на сперматогенезата и т.н. Дори при онкологични заболявания можем да предложим съхраняване на възможностите за бащинство чрез замразяване на сперматозоиди.

А има ли състояния, при които медицината е безсилна?

Както и във всяка друга област на здравето, има и нелечими болести. Добрата новина е, те не са много голям процент и стават все по-малко с напредване на науката. Също така в България използването на сперматозоиди от донор е разрешено и това е вариант, който можем да обсъдим при мъжете с нелечими проблеми.

Знаем, че е важно да се говори за профилактика и превенция. Какви са вашите съвети към младите мъже, как да се предпазят, какво да избягват и с какви мерки могат да се грижат за своето репродуктивно здраве?

Стремежът на съвременната медицина е да не чака да се развие дадено заболяване, а да се откриват предразположенията към него. Много положителна тенденция в последните години е появата на млади мъже, които в момента нямат намерение да стават бащи, но се интересуват от своето репродуктивно здраве.

Ползите от профилактичната спермограма и оценка на риска са много на брой, напр.:

  • Ще получите яснота за своите репродуктивно здраве и, ако всичко е наред, няма да има за какво да се безпокоите.
  • Ще получите съвети за здравословен начин на живот и естествени пътища за повишаване на фертилността, ако отклоненията от спермалните показатели са незначителни.
  • Ще ви бъдат назначени допълнителни изследвания за изясняване на проблемите, ако показателите са под норма.
  • Ще започнете своевременно лечение при силно увредена сперматогенеза.
  • Понякога спермограмата може да ви спаси живота, защото с нея се откриват състояния и заболявания, които могат да застрашат живота ви в дългосрочен план.
  • Няма да отлагате лечението си и няма да позволите заболяването да стане хронично, когато ще бъде много по-трудно да се лекувате и резултатите от лечението може и да не са задоволителни.

Запомнете: репродуктивните затруднения в повечето случаи са временни и лечими. Познаването на възможностите, които предоставя съвременната наука, може да помогне на мъжа дори при тежки заболявания.