Варицела и бременност

Уважаеми пациенти, по данни на Министерството на здравеопазването вече трета седмица в страната има покачващ се брой на заразени с варицела. Зачестиха и запитванията към нас от бременни жени какво да правят, ако са били в контакт с болни от варицела. Обичайни са тревогите на бъдещите родители доколко заболяването е опасно за бебето. В тази връзка искаме да ви информираме следното:

Кратко описание

Варицелата е силно заразно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вирус (VZV) от групата на херпесните вируси и се предава по въздушно-капков път. Заразяването става от човек на човек чрез кихане, кашляне или пряк контакт с лигавица или секрети на заразен човек. Инкубационният перид, в който човекът е инфектиран, но не развива признаци на заболяването, е от 10 до 21 дни. Обичайно заболяването се проявява с висока температура, общо неразположение, сърбежи по кожата и обриви по тялото. Стандартно симптомите продължават от 7 до 10 дни. Болният е заразен (може да заразява други хора) 2 дни преди обрива и до завяхване на всички обривни единици. Повечето хора се разболяват от варицела в детска възраст и развиват доживотен имунитет. В групата на бременните жени около 90% са имунни спрямо варицела, т.е. само 3 от 1000 бременни жени ще преболедуват от варицела по време на бременност.

Варицела и бременност

  • Варицелата в начална бременност, до 8 г.с., не носи риск за бебето.
  • Ако се заразите с варицела по време на първия триместър от бременността, рискът от вродени дефекти е 0,5-1%.
  • Ако се заразите с варицела между 13 и 20 г.с., рискът от вродени дефекти е до 2,5 процента.
  • В някои български сайтове ще срещнете посочен риск от 25% за срок на бременността до 20 г.с., това е правописна грешка.
  • Между 20 и 36 г.с. майчината инфекция с варицела не носи никакъв риск за развитие на вроден варицелен синдром.
  • Ако обривът се прояви в рамките на 5 дни или по-малко преди раждане или до 2 дни след раждане, има риск от 25% бебето ви да развие вродена варицела.
  • Ако варицелата се прояви в рамките на 6-12 дни преди раждането, също има вероятност бебето да заболее. В този случай то може да получи някои от вашите новопоявили се антитела срещу варицела, което ще доведе до леко проявена вродена варицела.
  • Контактът с болен от варицела, както и заразяването по време на бременност, не налага във всички случаи прекъсване на бременността.
  • Жените с отслабена имунна система (напр. след трансплантация, заразени с ХИВ, при продължителна употреба на стероиди, след химиотерапия или при прием на имуносупресивни лекарства) имат по-висок риск от зарязаване, което налага серологична диагностика на антитела спрямо вируса (изследване на специфични имуноглобулини VZV IgG и VZV IgM).
  • Поставянето на ваксина по време на бременност не е допустимо.
  • Не всеки обрив в периоди на епидемия от варицела е израз на заболяването, затова при всеки обрив по време на бременност се обърнете към лекар, за да постави точната диагноза.
  • Избягвайте контакт с хора през периода на епидемичното разпространение на варицела.
  • При наличие на имунитет спрямо варицела и развитие на херпес зостер (заболяването се причинява от същия вирус) това не носи риск за увреждане на бебето вътреутробно.

Препоръки за проследяване при майчина и фетална инфекция

  • Ако майчината инфекция се е случила през първите 20 г.с., вашият специалист по фетална медицина ще ви предложи да се извършват серийни ултразвукови изследвания, като се започне 5 седмици след първоначалната инфекция или от 16-та г.с., което от двете е по-скоро.
  • Ако сте изложена на VZV по време на бременност и нямате имунитет, може да ви се предложи прилагането на имуноглобулин срещу варицела-зостер (VZIG) в рамките на 10 дни след експозицията.
  • Може да се обсъди като профилактика и прием на перорален ацикловир 7 дни след експозицията
  • Перорален ацикловир също може да се обсъзи, ако сте бременна с варицела в рамките на 24 часа от развитието на обрива.
  • В случай на пренатална диагностика на синдрома на фетална варицела след инфекция на майката през първите 20 г.с. е възможно да се обсъди вариант за прекъсване на бременността.

Ако планирате бременност

Данните от страна на родителите не винаги са верни. Понякога те твърдят, че детето е изкарало всички шарки, а това не е така. Понякога е възможно да е имало инфекция с варицела-зостер вирус, но да не се е изградил траен имунитет. Затова не оставяйте нещата на случайността. Проверете дали имате имунитет към варицела. Изследването е лесно, евтино и бързо, прави се в клинична лаборатория, изисква се да дадете венозна кръв за VZV IgG. За съжаление, в България няма ваксина против вируса на варицела. Ако имате възможност да се ваксинирате, което е най-добрата защита срещу заболяването, направете това поне три месеца преди бременност.

Забележка: от лятото на 2020 г. в България вече има регистрирана и достъпна за употреба ваксина Варивакс (Varivax) срещу варицела. Тъй като ваксината съдържа жив атенюиран вирус на варицела, не може да се прилага по време на бременност.

Целият екип на Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив ви пожелава спокойна бременност!