9 месеца залагат основите на важни процеси след раждането

Представям ви едно интервю за здравния портал пулс.бг от 2017 г.

Приятно четене!
Ваша д-р Мариела Даскалова

Д-р Мариела Даскалова е от лекторите на предстоящия Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 1 октомври 2017 г. в Пловдив.

- Д-р Даскалова, свикнали сме повече да коментираме външното измерение на бременността, така да се каже, а всъщност зад нарастващите очертания на коремчето текат невероятни процеси, формиращи организма на бъдещото дете. Бихте ли маркирали най-важните неща, които бременната жена трябва да знае в тази връзка?

Както винаги, ще започна с профилактика. В България, както и по света, повечето бременности са непланирани. Аз бих приканила съвременните млади хора да са отговорни към бъдещето, като планират бременносттите си. Това ще им даде възможност да направят предварителни изследвания, ваксини и терапия, когато е нужно, за да намалят до възможния минимум рисковете за бебето им и неговото правилно развитие в корема на мама. Така и бременността ще протече по-леко и с по-малко тревоги, шансът за успешно раждане на доносено и здраво бебе ще се увеличи, а бъдещите родители ще имат повече време да се наслаждават на растящия живот.

- Какво се случва до 9 г.с.? За какво трябва да внимава бременната?

Ранните етапи от ембрионалното развитие, разбира се, са много важни. Първо защото след оплождането започват бурни процеси на делене и на формиране на нови клетки, които са силно чувствителни към външни влияния. Между оплождането и теста за бременност минават поне 2, често и 3 седмици, а за този период от време бъдещото бебе вече има зародиши на крайници, на основните органи, има пулсиращо сърце... И при положение, че жената още не знае, че е бременна, това създава условия за излагане на вредни въздеяствия от околната среда. Това са лекарства, радиация, тютюнопушене и алкохол, рискове от страна на професията, ако е свързана с работа с токсични вещества и т.н. За да се избегнат тези рискове, е добре бременносттите да бъдат планирани, това е отговорното поведение спрямо бъдещото поколение. Има го и обратния момент – ако една жена е бременна, тя може да боледува от всички болести на света, като всеки друг човек. Това не означава, че ще оставим бременната жена без лечение, просто лекарствата и подходите трябва да бъдат съобразени с деликатното й състояние.

- С какво се характеризира развитието на плода през второто тримесечие на бременността? За какво трябва да внимава тогава бъдещата майка?

Ембрионалното развитие е удивителен процес, който за щастие, сега можем да наблюдаваме чрез ултразвуковото изследване по време на бременност. За жените, които все още се тревожат, искам специално да отбележа, че ултразвукът по време на бременност е безопасен и това е доказано с десетки сериозни изследвания за неговото влияние върху развитието на бебето както вътреутробно, така и след раждане. В тази връзка искам да сложа акцент върху едно важно, за съжаление често порпускано изследване по време на бременност – това е феталната ехокардиография или изследването на сърцето на бебето. За жалост, специалистите кардиолози, които могат да го извършват, са твърде малко у нас и не могат да обхванат всички бременни, а и това специализирано изследване не се покрива от касата.

- Защо е толкова важно последното тримесечие и бебето да се роди доносено? За какво е безсмислено да се тревожи и, обратното, за какво трябва да е внимателна бременната жена тогава?

Преждевременното раждане е основен здравен проблем и вечен кошмар на лекаря, който следи бременната жена. Неслучайно световната общественост дефинира този проблем в една от целите на хилядолетието. За щастие, съвременната медицина предлага сериозни инструменти в борбата с преждевременното раждане, които включват както ултразвуково изследване в трети триместър, оценка на маточната шийка, тестове за започнало раждане и пукнат околоплоден мехур, така и скрининг за инфекции, за предразположения, оценка на риска, по-чести посещения при лекаря, следене на кръвното и т.н. От друга страна, бременните по-често се тревожат малък, голям или крив им е корема и каква количка да купят. А на бебето му е все едно какъв ще е цветът на количката, повярвайте на моя дългогодишен опит.

- Бебето преди раждането просто плод ли е? Какво е мнението Ви за пренаталното възпитание?

За възпитание в общоприетия смисъл на думата е трудно да се говори, но аз бих обърнала внимание върху отговорността на родителите за вътреутробното развитие на тяхното дете. Тези 9 месеца са уникални не само с това, че се равиват органите и системите на бъдещото дете, но и с това, че се залагат основите на изключително важни процеси след раждане. Например вътреутробно се оформят зародишите на зъбите, и то не само на млечните, но и на постоянните зъби. Тяхното правилно развитие след раждането зависи много силно от процесите, които протичат преди това. Същото се отнася и за килограмите например. Често бременните жени се хранят неправилно и повишават телесното си тегло повече, отколкото е препоръчително, като си казват, че след раждането ще се грижат за талията си. А не си дават сметка, че излишните килограми са не просто козметичен дефект, а са рисков фактор за здравето на тяхното дете. Или жените с гестационен диабет (диабет по времена бременност) – ако той не се контролира правилно, това повишава риска бебето да се роди преждевременно, да има дихателни проблеми или в по-късна възраст да е с наднормено тегло и диабет тип 2.

Важността на ембрионалното развитие отдавна е в светлината на прожектора на съвременната медицина и в тази връзка огромни екипи от учени в течение на години работят по някои много важни и сериозни перспективи, като напр. вътреутробно лечение на децата, носители на тризомия 21 (синдром на Даун) или генна терапия за вродени заболявания. Надяваме се в недалечно бъдеще да бъдем свидетели на тези пробиви в науката, които ще дадат възможност наистина да влияем по време на бременността директно върху здравето на детето при болести, които за момента приемаме като нелечими. Както това вече се постига чрез методите на вътреутробната хирургия. Така че как ще се развива нашият наследник след раждане, доколко ще е здрав и силен, какъв ще е неговият интелект – дали ще е умен и отличник в училище, зависи и от основите, които заложим по време на бременност.