Откровено за бременността в два гласа

Предлагаме ви да прочетете нашето интервю за пулс.бг от 2018 г. Въпросите зададе журналистката Румяна Тасева.

За света на новороденото ще говорят също 2 гласа. Обещава да е динамично и интересно! Реално още в началото ще започнем да говорим за бременността в два гласа. Как? Ще разберете! Сега ви представяме водещите на първата лекция, посветена на вселената в майчиното тяло. За развитието на бременността, случващото се в майчиния организъм, проследяването ѝ отстрана на медицината – ще говори специалистът по фетална медицина д-р Васил Даскалов. Нероденото още бебе ще бъде представлявано от д-р Мариела Даскалова, ембриолог.

Ето някои от въпросите, които ще засегнем на 7 октомври 2018 г. в Гранд Хотел Пловдив.

- Д-р Даскалов, кога съвременната жена научава за бременността си?

Много рано. Напредъкът в областта на медицината ни дава възможност да установим бременността по няколко начина в много ранни срокове на бременността. След процеса на оплождане, който се случва след овулация, следва придвижване на оплодената яйцеклетка (зигота) от маточната тръба до кухината на матката. Около седмица след оплождане става имплантацията на ембриона в маточната лигавица и започва производството на ЧХГ (човешки хорионгонадотропин). Именно откриването на този хормон чрез лабораторни тестове първо в кръвта, а после и в урината на жената, дава възможност тя да разбере, че е бременна на практика преди датата на очакваната менструация. Освен това съвременната ултразвукова апаратура ни позволява да визуализираме в началото плодния сак и жълтъчното мехурче, а малко по-късно и ембрионалната структура, още при нива на ЧХГ към 600 единици. Това наистина е много рано!

- Д-р Даскалова, от кой момент от зачеването може да се каже, че животът, който носим не е просто кълбо от клетки?

Философски въпрос. Юристите казват – след раждане. Аз като ембриолог мога да кажа, че за мен никога живият организъм не е просто кълбо от клетки, а винаги много повече, защото познавам в детайли изумителните процеси на делене на клетките, взаимодействията между тях, както и способността им да се организират в тъкани и органи и огромния потенциал, който носят тези процеси. Но от медицинска гледна точка трябва да кажа, че за да говорим за живот, трябва да има дефиниция на жизнеспособност. Тази дефиниция с годините се променя и ако в миналия век е била след определена гестационна седмица, сега тази граница се променя до все по-ранна. Наскоро наблюдавахме бременна жена, която роди в 25 гестационна седмица бебе с тегло 610 грама и 33 см и благодарение на отличните грижи отстрана на колегите неонатолози вече е у дома в добро общо състояние. За жалост, не всички преждевременни раждания имат този благоприятен изход, но го цитирам заради адаптивния потенциал на живия организъм.

- Д-р Даскалов, защо ни се гади в първия триместър на бременността? Защо въобще трябва да преживяваме толкова дискомфорт?

Има бременни, на които не им се гади или повръщат рядко и само в началото на бременността, обикновено от към 8 до 14 гестационна седмица. За жалост, има и такива, които изпитват неудобствата на бременността в пълна сила и през цялата бременност. Несправедливо е, наистина. Понякога се шегувам, че бъдещите свекърви страдат повече. Което, разбира се, няма връзка с пола на бебето, а само с индивидуалните хормонални нива и предразположения при всяка бременна жена. Преди години казвахме, че акушер-гинекологът се радва, когато бременната жена му се оплаква от гадене, защото в ерата преди другите тестове само така разбирахме, че жената е бременна. Много фактори се обсъждат като причина за гаденето по време на бременност, като хормоналните нива, възрастта на жената, инфекциозни и генетични причини, еволюционен механизъм, както и физиологични фактори (невромускулни и метаболитни) и такива от страна на психиката на бременната жена. По-висок риск имат жени, които пушат, имат наднормено тегло или са бременни с близнаци. Често бременните се плашат, ако нямат гадене, че това може да е лош прогностичен признак, но всъщност няма връзка с доброто развитие на плода и прогнозата за бременността.

- Д-р Даскалова, колко наш и колко чужд е организмът на бъдещото ни дете, който носим? Какво е най-важното, което трябва да имаме предвид от медицинска гледна точка?

Чужд е дотолкова, доколкото половината генетичен материал идва отстрана на бащата, а в някои случаи, ако бременността е постигната с използването на донорска яйцеклетка, е изцяло чужд за бременната жена. Това в огромния процент от бременностите не води до проблеми, заради удивителните природни механизми да толерираме чуждия генетичен материал. Само понякога, при кръвногрупова или резус-несъвместимост, може да се наложи повишено внимание и прилагане на допълнителни мерки за износване на бременността. Затова е добре предварително, преди забременяване, партньорите да изследват своите кръвни групи с резус фактор и, ако е необходимо, допълнителни маркери за антитела, за да се избегнат проблеми по време на бременност.

- Д-р Даскалова, кога да очакваме първото ритниче? Какво още може бебето в този срок?

Това зависи от няколко фактора – основно от теглото на бебето, но също и от поредността на бременността и разположението на плацентата, а също и от теглото и чувствителността на бременната жена. Най-общо казано, към средата на бременността е нормално да се усетят първите детски движения. Но понеже има доста голяма вариабилност, бременните не трябва да се тревожат, ако това стане и малко по-късно, отколкото при съседката или приятелката. Иначе бебетата могат много неща, освен да се движат вътреутробно, те развиват и сетивата си, гълтат, пишкат и живеят в своя собствен, удивителен свят. Често тези неща се виждат по време на ултразвуковия преглед и е много интересно и за нас като професионалисти, и за родителите, да наблюдават какво прави техния малък наследник.

- Д-р Даскалов, в средата на втория треместър сме, всички важни прегледи минаха, нали? Какво не бива да пропускаме относно проследяването на бременността?

Всеки етап от бременността е важен, защото както развитието на бебето, така и състоянието на майката, преминават през определени периоди, в които има някакви рискове. Например между 24-28 г.с се препоръчва да се направи скрининг за гестационен диабет. При нас, тъй като по-голяма част от бременните са високорискови, например с близнаци или с предишни заболявания на майката, проследяването на бременността продължава с нормалната стъпка от 4 седмици.

- Д-р Даскалов, кога майчиният и детския организъм започват да са в конфликт. Защо бременността не е 10 месеца?

Това всъщност е доста сложен въпрос – кое точно предизвиква раждането. Една жена не може да е бременна завинаги, нали! Все пак естественият природен механизъм на работа на плацентата позволява бременността да продължи 10 лунарни месеца, т.е. 280 дни, и  малко, но не много повече. В противен случай плацентата не може да извършва своята работа качествено, а бебешкият организъм е изцяло зависим от нейната работа. Това към края на бременността, след 34 г.с., се проследява с доплерова велосиметрия, т.е. следене на движението на кръвта в отделни кръвоносни съдове, както и чрез биофизикален профил – оценка на няколко маркера, показателни за състоянието на бебето.

- Д-р Даскалова, какво е различното, ако детето се роди, например в 38-та, а не в 40-та седмица?

Винаги е добре бебето да се роди доносено, което на практика е всеки срок на бременността след 37 навършена гестационна седмица. Абсолютният срок на бременността обаче невинаги е критерий, защото едно бебе може да е родено рано и да е в добро физическо здраве и обратно, едно доносено бебе може да е било подложено на вътреутробно страдание, при което да е било по-добре да се роди по-рано. Също така важни критерии за здравето на новороденото са неговите размери, тегло, белодробна зрялост, което относително може да се установи при ултразвуковите прегледи. Затова и в края на бременността толкова често следим бременните, за да не пропуснат точно тези периоди, в които майчината среда вече не е толкова добра и трябва да се прецени правилно моментът на родоразрешаване.