В нашето майчино здравеопазване са пропуснати някои основни изследвания

Представяме ви интервю на д-р Даскалов от 2017 г. на тема „Женска консултация“.

- Д-р Даскалов, темата, с която ще участвате във Форум бременност и детско здраве на Пулс в Пловдив е "Женска консултация - очаквания и реалност". Защо?

Темата е колкото стара и обсъждана, толкова и актуална и подценявана. Женска консултация има от много години. Аз още пазя първото циклостилно указание за водене на женска консултация от 1980 г., което получих като млад лекар. През годините тази тема претърпя редица промени, които понякога следваха развитието на съвременната медицина, а в други случаи – точно обратното, пренебрегваха го. Същевременно обществото ни, което следи как се развива науката и техниката в тази област, има различни очаквания относно проследяването на бременността. Понякога са и много странни и напълно различни от реалността. Затова избрах тази тема, която ще ни даде възможност да обсъдим къде и как реалността се разминава с очакванията.

- Кое е основното, което бременната жена трябва да съблюдава по отношение проследяването на бременността въобще?

Първо е профилактика. Тя винаги е в основата на всяка медицинска дейност. Или поне би трябвало да бъде. За съжаление, все още една голяма част от бременносттите са непланирани, което не дава възможност на жената да вземе мерки за здравето си преди да забременее. На второ място е информираността – затова и с удоволствие участвам във всички инициативи, като този форум, които целят да информират бъдещите родители. Като лектор в първото издание на Форум бременност и детско здраве през 2013 г., 4 години по-късно ще имам възможност отново да говоря пред аудиторията за важните етапи от женската консултация. И на трето място ще поставя избора на лекар, който да проследи бременността. Този избор у нас е предоставен изцяло на бременната жена и това й дава възможност да потърси лекар, с когото да се чувства спокойна по време на проследяването и уверена за добрия изход на бременността.

- Пакетът прегледи и изследвания, покриван от НЗОК достатъчен ли е, за да смятаме, че правим съвременно проследяване на бременността си? С какво трябва да надградим, макар на собствени разноски?

Категорично не е достатъчно. Най-малкото защото това е пакет, който не е актуализиран от години, въпреки прогреса на технологиите и възможностите на медицината. Здравната каса е на принципа на минималната достатъчност, което за целите на общественото здравеопазване е оправдано, но не и когато става въпрос за съвременно проследяване на бременността. Това с особена тежест се усеща от жените, които са с високорискова бременност и за тях са необходими много повече грижи, напр. при жени с безплодие в анамнезата, с повторящи се спонтанни аборти, с многоплодна бременност и т.н. Основните пропуски са отново в областта на профилактиката, защото почти нищо от съвременните изисквания за профилактика не се покрива от здравните осигуровки.

Често съм упрекван и от пациенти, и от колеги, че съветвам жените да се подготвят за бременността си, като правят изследвания преди, а не по време на бременност. Но това е продиктувано от дълбокото ми вътрешно убеждение, че инвестицията в профилактика е инвестиция в здраве – на бременната жена и на нейното бъдещо дете. Някои основни изследвания са пропуснати в нашето майчино здравеопазване, като скрининг за гестационен диабет, а това е заболяване, което има дългосрочни негативни последици, в това число и за детето, засяга голяма част от бременните (почти една трета), тестът е международно приет и утвърден, лесен е за провеждане и за интерпретация и дори не е скъп. Също така новите постижения на науката, като скринингови методи за генетични заболявания и вътреутробна хирургия, са извън полезрението на държавата.

- Случва се нещо непланирано през бременността по отношение здравословно състояние - какво е най-разумно да предприемем, за да си спестим излишни главоболия?

Бременната жена по подразбиране е чувствителна към своето здраве заради инстинкта да предпазва нероденото си дете. Разбира се, никой не е застрахован от неприятни изненади във всеки етап от своя живот. Най-правилното поведение в такива случаи е, доколкото е възможно, да се запази спокойствие и да се потърси второ мнение от квалифициран специалист. Това понякога е много трудно, но бременните е добре да знаят, че нелечими в миналото състояния сега подлежат на нов, позитивен и обнадеждаващ, прочит в светлината на огромния напредък на перинаталната медицина. И не на последно място, в медицината, както и по време на бременността, е добре да няма изненади, а повечето неща да са скучни и планови. Ще дам един пример. Много по-просто е да се направи изследване за имунитет спрямо рубеола преди бременност и, ако жената няма имунитет, да се ваксинира, вместо да рискува да се разболее от рубеола по време на бременност, когато това може да е фатално за бебето. Затова е най-добре предварително да вземем мерки за профилактика и превенция.

Д-р Васил Даскалов ще бъде лектор на седмото издание на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, планирано този път в Пловдив. Форумът е предназначен за бъдещи и настоящи родители и цели да даде яснота по въпроси, свъзани с бременността, раждането и отглеждането на детето на достъпен език. На една сцена ще говорим свободно и открито за важни и дори неудобни въпроси, за да бъдем подготвени за най-отговорната мисия – да отгледаме дете без страх.

 

Форумът ще се случи на 1 октомври, Международен панаир, Пловдив. Начало 11.00 ч.