Всичко, което правим по време на бременността, се отразява на детето

Д-р Даскалов, откога започва грижата за здравето на бъдещото дете и защо?

Бъдещето е в профилактичната медицина. Колкото повече усилия вложим в профилактика, толкова по-малко ще са рисковете и усложненията по време на бременността, раждането и развитието на бебето. Затова и грижата за бъдещото дете започва още преди бременността, с желанието на партньорите да станат родители.

Освен стандартните препоръки за здравословен начин на живот, които са широко известни, добре е жената да направи изследвания преди забременяването си, с цел ако има проблем, той да бъде открит и отстранен. Например, ако бременната жена се разболее от рубеола, тази шарка може да причини много тежки и често несъвместими с живота увреждания на плода. Затова ние препоръчваме жената предварително да се изследва за наличие на имунитет към рубеола и ако такъв няма, да се постави ваксина. Ето един пример как с евтино, просто и лесно действие можем да предпазим двойката от една излишна тревога, риск и евентуално прекъсване на бременността с всички негативни физически и емоционални последици.

Кой е най-важният период от бременността, през който трябва да бъдем особено стриктни в името здравето на детето? Мнозина твърдят, че първите три месеца са особено важни. Така ли е?

Всеки период на бременността е важен и носи своите предизвикателства и изисквания към бременната жена. Мнението, че първите три месеца са особено важни е правилно от гледна точка на факта, че голяма част от нежизнеспособните бременности завършват като спонтанен аборт до третия месец. Това обаче не означава, че не бива да обръщаме внимание на останалата част от бременността и ако всичко е било наред до третия месец, то оттам нататък няма рискове. За съжаление, има заболявания, които се проявяват към края на бременността и затова е особено важно целият период, от зачеването до раждането, да бъде проследен внимателно и с уважение към живота.

Кои са най-важните съвети, които бихте дали на бъдещите родители в тази насока, преди и след зачеването?

Преди зачеване – планирайте бременността си, не оставяте нещата на случайността и не разчитайте само на късмет! Изследванията преди бременност са малко на брой, не са сложни и не са толкова скъпи, а носят значителна сигурност за периода на бременността. Не бива да се пропуска приемът на фолиева киселина, така се намалява рискът от дефекти на невралната тръба при плода.

След зачеване – бременността трябва да се следи стриктно и с отговорност, защото от правилното поведение, хранене и, при необходимост, лечение на бременната жена зависи как ще се оформят органите на плода, дали ще функционират правилно и дали бебето няма да е изложено на рискове след раждане, които могат да му бъдат спестени.

Ако бременността просто се е случила, можем ли да компенсираме по някакъв начин пропуснатото преди зачеването и върху какво трябва да съсредоточим особено вниманието си?

Наистина, една част от бременностите се случват непланирано. Това в никакъв случай не означава, че те няма да протекат благоприятно. Желателно е колкото се може по-бързо след установяване на бременността да се проведат необходимите изследвания. Например съвременната медицина позволява установяване на вътрематочна бременност чрез ултразвук още в пета гестационна седмица, т.е. една седмица след закъснение на менструалния цикъл. Не бива да се пропускат основни диагностични методи, като предконцепционни изследвания, макар и направени след установяване на бременността, биохимичен скрининг за хромозомни аномалии, оценка на фетална морфология, редовно изследване на кръв и урина, измерване на артериално налягане, скрининг за гестационен диабет и т.н.

Интервю от 2013 г. по повод организирания от здравния портал пулс.бг Форум за бременност, раждане и детско здраве.