Ембрионално развитие - какво вижда специалистът

Бременността започва със сливането на сперматозоида и яйцеклетката и претърпява значителна и бърза промяна през първия триместър. Тази удивителна прогресия може да се види на ултразвук, започвайки от гестационен (плоден) сак, което е първото ехографско доказателство за бременност, визуализирането на жълтъчното мехурче, след което ембрион със сърдечна дейност и неговото развитие. Познаването на тези ултразвукови маркери и разбирането за тяхната нормална прогресия е в помощ през първия триместър при проследяване на нормална бременност, а също и за диагнозата при неуспехи на бременността. В тази статия ще ви разкажа какви са възможностите на съвременната медицина да проследи етапите от бременността до 10-та г.с. (гестационна седмица) и 6 дни, т.е. в ембрионалния период от развитието на човека.

В последните няколко десетилетия две основни научни направления и тяхното приложение в клиничната практика дадоха възможност безопасно да наблюдаваме ранните етапи от ембрионалното развитие. Първото е развитието на ин витро оплождането (в лабораторни условия), което ни позволява да изучаваме в детайли човешките полови клетки и първите етапи в рамките на няколко дни от развитието на ембриона. Второто е развитието на ултразвуковата техника и нейното клинично приложение за проследяване на бременността.

Преди години, а аз съм работил в тези условия, не се е знаеше дали изобщо има бременност, колко са плодовете, имат или нямат малформации и т.н. Знаете и широко разпространеното мнение, че до 12 седмица жената не бива да казва даже, че е бременна. Затова и прегледите в началото на бременността бяха малко на брой, а към края се увеличаваха. Както казва нашият учител и вдъхновител на поколения специалисти, проф. Кипрос Николаидес, трябва да обърнем пирамидата на грижата за бременността. Сега би трябвало да предлагаме колкото се може по-ранно установяване на бременността и оценка на развитието на бебето.

Как се извършва преглед в ранна бременност

Правилно е това да става през влагалището с вагинална сонда. Това позволява много по-добра визуализация, не крие риск за бременността и аз силно съветвам бременните жени да не се страхуват от този преглед. Разбира се, тази сонда трябва да отговаря на определени технически характеристика, както и квалификацията на лекаря да е висока и той да познава в детайли ембрионалното развитие в детайли и отклоненията от нормата.

Какво се вижда в самото начало на бременността

В най-ранните срокове на бременността първоначално не виждаме самия ембрион, а извънембрионални структури. Възможно най-бързото установяване на бременността и оценка на анатомията са важни при някои бременни жени, напр. тези, при които е нужно бързо да се назначи терапия или да се спре определен вид лечение.

Гестационен сак

Тази структура се наричана още хорионна кухина и е първото ултразвуково доказателство за бременност. Гестационният сак при трансвагинален ултразвук може да се види най-рано след 4 - 5 г.с., като определяме срока на бременността от първия ден от последната менструация. При среден диаметър от 2 до 4 мм границите му изглеждат ехогенни, което улеснява неговата визуализация. Ехогенният пръстен на гестационния сак е важен ултразвуков маркер, който помага да се разграничи от вътрематочно събиране на течност или кръв.

Важно е също така да се определи разположението на гестационния сак в маточната кухина. Особено внимание изисква при разположение върху маточен цикатрикс (белег в резултат на предходна операция на матката, напр. Цезарово сечение) или много ниско към маточната шийка. Бременност в цикатрикса или в маточната шийка са спешни състояния и изискват навременна реакция с цел да се спаси матката, а в някои случаи – и живота на бременната жена.

Жълтъчно мехурче

Наблюдава се в 5 г.с. като малък пръстен в гестационния сак с ехогенни (ярки) граници. Той има диаметър около 2 мм в 6 г.с. и се увеличава до около 6 мм в 12 г.с. Първото откриване на ембрион чрез ултразвук се отбелязва в непосредствена близост до свободната стена на жълтъчното мехурче, тъй като то е свързано с ембриона чрез вителинния канал. Жълтъчно мехурче с диаметър по-малък от 3 мм между 6 и 10 г.с. или с диаметър над 7 мм преди 9 г.с. е знак за внимание, тъй като е отклонение от стандарта и изисква последващ ултразвуков преглед, за да се прецени дали бременността е нормална.

Амнион

Амниалното мехурче се развива като тънка ехогенна структура, заобикаляща ембриона. Тя се появява след появата на жълтъчното мехурче и непосредствено преди появата на ембрион. Разстоянието между амнион и хорион поради непълното им сливане е нормална ехографска находка в ембрионалния срок на бременността.

Ембрион

Ембрионът се вижда за първи път като частично удебеляване на стената на жълтъчното мехурче около 5 г.с. и може да бъде разпознат чрез трансвагинален ултразвук с висока разделителна способност при дължина от 2 до 3 mm. Както поетично го определяме, това е диамантът на пръстена (жълтъчното мехурче). Ембрионът расте приблизително с 1 мм на ден. Докато в началото ембрионът е тънък и цилиндричен, постепенно започват да се различават неговата главова част, гръден кош, корем и зачатъци на крайници.

Сърдечна дейност

Ембрион с биещо сърце е една от най-вълнуващите находки при преглед в ранна бременност. Това е и първи положителен знак за развиваща се бременност, който носи спокойствие на бъдещите родители. Обикновено сърдечната дейност може да се види на ултразвук, когато ембрионът е с размер от главата до опашната кост над 2 мм. Определянето на парието-сакралния размер е важно, тъй като понякога и при ембрион до 5 мм не може да се установи пулс със сигурност, без това да е признак за някакъв проблем на развитието. Ще видите този размер, означен на ехографските снимки, като CRL (Crown Rump Length).

В началото на бременността сърдечната честота е около 100 до 115 удара в минута, покачвайки се прогресивно до 8-ма г.с. и остава относително стабилна след 9-та г.с. Измерването на пулса е добре да става без използване на Доплер в този ранен срок, а чрез т.нар. M-mode. Добрите ултразвукови апарати дават възможност това да става относително лесно и без опасност за плода.

В началните седмици от бременността можем да оценим една голяма част от органите на бебето. Напр. още в 7-ма до 8-ма г.с. виждаме мозъчните мехурчета, от които впоследствие ще се развие главовия мозък!

Особено внимание се изисква при многоплодна бременност, тъй като това е срокът за определяне на броя ембриони, дали са разположение в един или в отделни плодни сакове и дали са с обща плацента.

С едно изречение споменавам, че в този период на бременността е възможно да се установят някои от големите отклонения в ембрионалната анатомия, като напр. ектопично сърце, акрания и големи дефекти на крайниците, както и спонтанен аборт и извънматочна бременност.

Ранните периоди от бременността винаги са обект на особено вълнение както сред родителите, така и в медицинската общност. Горд съм да споделя, че моя снимка беше избрава в състезание по случай 30-годишнината на ISUOG (Международното дружество по ултразвук в акушерството и гинекологията) и публикувана в юбилейния брой на белия журнал - ежемесечното издание на професионалната организация. Това, че името на лекар от България стои до имената на лекари от цял свят и че журито е избрало 18 вдъхновяващи ултразвукови снимки след специална селекция от цял свят, е повод не само за професионално удовлетворение, но и сигурност, че българката по време на бременност на получава адекватни грижи световно ниво.

В Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" – Пловдив можете да получите консултация от специалисти със сериозен опит и квалификация в областта на ембрионалното развитие и феталната медицина.