Инфекция с коронавирус (SARS-CoV-2) - COVID-19 при бременност

Инфекцията с коронавирус (SARS-CoV-2) - COVID-19 при бременност може да повиши риска от високо кръвно налягане (хипертония) и прееклампсия - това са последните изнесени данни по време на годишната среща на Обществото за майчино-фетална медицина (Society for Maternal-Fetal Medicine).

Припомняме ви, че сме превели на български съвременните критерии за хипертония по време на бременност и международно приетите препоръки, които можете да прочетете в статията Препоръки на FIGO за прееклампсия.

Ретроспективното проучване включва 1715 жени с едноплодна бременност, които не са имали предишно високо кръвно налягане. Бременните жени, инфектирани с коронавирус, са имали повече два пъти по-висок риск да развият гестационна хипертония или прееклампсия. Начинът на протичане на вирусната инфекция - със или без симптоми, както и тежестта му, не са били от съществено значение, т.е. гестационна хипертония се е развивала и при бременни с леки или никакви симптоми.

Хипотезата на учените от Колумбийския университет е, че възпалителните процеси по време на коронавирусната инфекция могат да провокират или да утежнят хипертоничното състояние през бременността.

Въпреки малкия брой пациенти, това проучване заостря вниманието на здравната общественост към този риск и повдига въпроси, като правилно проследяване на бременните в условия на изолация (карантина) или лечение на вирусната инфекция. Също така е добре да се провежда обучение на бременните жени как да следят правилно кръвното си налягане в домашни условия.

Вероятно в следващите месеци ще имаме повече данни за връзката между ковид-19 и бременност. Призивът към нашите бременни, които в една голяма част прекараха коронавирусна инфекция, е да бъдат по-внимателни и да следят редовно кръвното си налягане. При нужда не се колебайте да се допитате до нас.

В Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" – Пловдив предлагаме скрининг за прееклампсия на всички бременни жени в първи триместър, както и безплатна предварителна консултация с висококвалифицирани специалисти относно рисковете за развитие на прееклампсия.