COVID-19 – Въпроси и отговори за пациентите от ESHRE

Специалистите от Европейското общество по човешка репродукция и ембриология (ESHRE ) отчитат факта, че настоящата пандемия на COVID-19 и нейните последици за лечението на безплодие могат да доведат до психологическа тежест за пациентите. Този списък с въпроси и отговори има за цел да предостави ясна информация относно най-често задаваните въпроси от пациентите.

За допълнителна информация ви предлагаме да се свържете с вашите репродуктивни специалисти, за да получите техните съвети и подкрепа, както и отговорите на всички ваши въпроси относно въздействието на пандемията от COVID-19 върху вашето лечение.

Ако се нуждаете от допълнителна подкрепа, можете да се свържете с вашата Национална пациентска организация.

Защо ESHRE направи изявление за спиране на лечебните процедури при инфертилитет?

В случай като пандемията COVID-19, членовете на научното общество смятат за необходимо да заявят позиция и да формулират съвети към центровете и специалистите по АРТ как да се справят със ситуацията. Вземайки предвид цялата налична информация, за да подкрепи необходимото преразпределение на здравни ресурси и за спазване на настоящите препоръки за физическо дистанциране, група експерти, претеглящи всички ползи и рискове от подобно изявление, стигнаха до заключението, че е подходящо временно спиране на неспешното лечение при безплодие, за да се гарантира безопасността на пациенти и специалисти.

Безопасни ли са АРТ процедурите по това време?

Информацията е оскъдна, тъй като коронавирусът (SARS-CoV-2) е нов вирус. Все още няма доказателства, че лечението с асистирани репродуктивни технологии (АРТ) и постигането на бременност е безопасно, затова отлагането на лечението се счита за разумен подход. Наличната информация предполага, че:

  • вирусните инфекции могат да доведат до повече проблеми за бременните жени
  • някои от лекарствата, използвани при заразени с вируса пациенти, може да не се препоръчват по време на бременност
  • последиците от COVID-19 при бременни жени не са добре известни.

С наличните до момента данни не е ясно дали вирусът може да се предаде вертикално от майката на нероденото бебе.

Защо ESHRE препоръчва отлагане на ембриотрансфер?

Вирусните инфекции могат да бъдат по-проблематични за бременни жени и някои от лекарствата, използвани при пациенти, заразени с вируси, може да не се препоръчват по време на бременност.

Ако има възможност за замразяване на ооцити или ембриони за кратко отлагане на бременността и като се има предвид, че това не намалява шанса за бременност, като стратегия за предпазване се предлага отложен трансфер.

Защо ESHRE не издава подобни препоръки за спонтанна бременност?

Бременността в резултат на фертилно лечение е резултат от контролирана медицинска процедура, която изисква многократни посещения в лечебно заведение и контакт с други лица за консултации, ултразвукови прегледи, вземане на кръвни проби и други процедури, докато бременността в резултат на естественото зачеване не е. Бременността в резултат на ин витро оплождане може да бъде спряна или отложена, дори след започване на лечението; бременност извън ин витро фертилизацията не може.

Моля, обърнете внимание, че препоръчваме само временно прекратяване на дейностите по АРТ. Нашата препоръка ще бъде адаптирана с допълнителна информация и в съответствие с по-нататъшното развитие на пандемията.

За колко време може да се отложи трансфера на ембриони?

ESHRE препоръчва временно прекратяване на практиките за АРТ и очаква лечението да бъде подновено веднага щом пандемията на коронавируса бъде овладяна и рискът от инфекция е сведен до минимум. ESHRE ще продължи да следи ситуацията и да актуализира препоръките веднага щом се появи нова информация на разположение.

Всяко решение за рестартиране на лечението ще трябва да вземе предвид националните препоръки относно неспешните медицински процедури, въздействието върху организацията на клиниката и безопасността на пациентите и персонала. Моля, свържете се с вашия медицински специалист за повече информация.

Замразяването на ембрионите ще намали ли шансовете за бременност?

Замразяването на яйцеклетки и ембриони често се извършва в хода на ин витро лечение; допълнителните ембриони могат да бъдат замразени за по-късен ембриотрансфер, както и понякога всички яйцеклетки и ембриони се замразяват като мярка за безопасност. И в двата случая проучванията показват, че замразяването на яйцеклетки или ембриони няма отрицателен ефект върху шансовете за бременност или живо раждане.

Инфекцията с COVID-19 има ли неблагоприятни ефекти върху бебето?

Понастоящем няма данни за неблагоприятни неонатални ефекти в резултат от инфекция с COVID-19 по време на бременност. Тъй като това е нов вирус, ще отнеме известно време, преди да се получи информация за неговите ефекти. За майките, заразени с вируса и проявяващи симптоми в края на бременността, докладите са обнадеждаващи и повечето новородени бебета изглеждат здрави. Моля, свържете се с вашия акушер-гинеколог или семеен лекар за повече информация относно всички предпазни мерки, които можете да предприемете.

Защо все още са разрешени дейностите по съхранение на фертилитета за онкологично болни?

Запазването на фертилитета при пациенти с рак се счита за спешна процедура, тъй като тези пациенти трябва да бъдат подложени на лечение, което обикновено не може да бъде отложено.