Ембрионално развитие от 37 до 40 гестационна седмица

37-38 гестационна седмица

В този период на бременността бебето е готово за извънутробен живот. Раждане преди 37 г. с. се означава като предтерминно или преждевременно, а бебето е недоносено, докато след 37 г.с. бебето е доносено, а раждането е на термин.

И макар голяма част от тревогите относно предтерминното раждане да са отпаднали, това не означава, че бебето не продължава да расте в оставащите седмици. Напротив, през това време бебето нараства с 1 килограм и се движи по-трудно в ограниченото пространство на маточната кухина, по тази причина можете да усещате бебешките движения не толкова резки, а по-бавни и плавни. Като правило момчетата нарастват малко повече от момичетата.

Често бебето се придвижва надолу към тазовото дъно, което се усеща от бременната като облекчение на натиска върху гръдния кош, респективно дишането се подобрява. Обичайното положение на бебето е с главата надолу – главично предлежание, но в 3 до 5% от бременностите бебето е в седалищно предлежание. Ако вие сте в тази група, добре е да обсъдите с вашия акушер-гинеколог разумните алтернативи за родоразрешение.

Кожата на бебето, която от 26 г. с. беше покрита с лануго, сега е покрита с тънък слой предпазваща субстанция, наречена верникс казеоза, с която бебетата се раждат.

Бебешките черва са пълни с мекониум – отпаден продукт, който ще бъде изхвърлен от тялото на бебето с първото изхождане след раждане. Понякога, в резултат на проблеми от различно естество, това се случва вътреутробно, затова околоплодните води на някои бебета са зелени.

Бебето продължава да тренира белия си дроб, правейки дихателни движения и понякога хълца. Обиколките на главата и на корема на бебето са почти еднакви в този период от бременността, коремчето на бебето при раждане е изпъкнало заради големия черен дроб, който вътреутробно произвежда еритроцити.

39-40 гестационна седмица

На теория това са последните седмици от бременността. На практика някои бебета се раждат след определената дата. Този процес се нарича преносване и изисква стриктно следене на детските движения, както и ежедневно мониториране на детските сърдечни тонове и оценка на състоянието на бебето. Добре е да не подценявате преносването, защото този период крие определени рискове за здравето на бебето вътреутробно.

Бебетата се раждат с физиологично далекогледство, т.е. могат да виждат само обекти, които са много близо разположени до тях. Цветът на очите често е различен при раждане, тъй като ирисът може да натрупа повече пигмент в следващите 9 месеца след раждане. Затова, ако вашето бебе се роди със сиви или сини очи, ще трябва да почакате няколко месеца, за да разберете дали те ще останат светли или ще потъмнеят.

Няколко дни преди раждане се оформят и слъзните каналчета, по които сълзите се оттичат към носната кухина. При някои бебета те са физиологично запушени при раждане.

В този период някои бебета имат много коса и при раждане изненадват родителите си с необичайния цвят на косата си. Тези косми впоследствие опадат и пораства коса с окончателния цвят.

Продължава натрупването на мастна тъкан, като при раждането тя съставлява 15% от теглото на бебето.

Растежът на бебето може да предизвика у вас нови и неприятни усещания, които са резултат от притискането на вашите органи. Не забравяйте често да си почивате, защото ви чакат много безсънни нощи!

В края на бременността бебето тежи около 3500 грама и е дълго около 50 см. Разбира се, тези мерки са средно статистически, а всяко бебе е индивидуално и се ражда със свои собствени ръст и тегло.  Не забравяйте, че много малък брой бебета се раждат на датата, определена им като термин.

Често бременните споделят, че последният месец им тежи много и сякаш е цяла година. Лекарят ще ви посъветва да следите и броите детските движения и ако те намалеят, да му се обадите. Можете да ползвате портативен фетален доплер за домашна употреба. Той ще ви е полезен за периодите, когато бебето е спокойно и не се движи активно, а вие се тревожите дали всичко е наред. Също така ежеседмичната, а по преценка на лекаря и на по-кратки периоди, оценка на състоянието на плода чрез биофизикален профил е силно препоръчителна. Не забравяйте и редовно да следите артериалното си налягане.

Раждането може да стане всеки момент, затова е добре предварително да подготвите и да носите със себе си чанта за родилния дом, в която да сложите вашите документи и медицинска информация.

Знаете ли, че: размерът на мозъка на бебето при раждане е една четвърт от мозъка на възрастен!

Статията е част от поредицата "Развитие на бебето от зачеване до раждане с д-р Мариела Даскалова" и е съвместна инициатива с нашите приятели от здравния портал Puls.bg.