Ембрионално развитие от 33 до 36 гестационна седмица

33-34 гестационна седмица

В този период на бременността повечето бебета заемат своята окончателна позиция преди раждане. В огромния процент от случаите това е главично предлежание, т.е. главата на бебето е насочена надолу. Ако вашето бебе е в седалищно предлежание, не се тревожете, все още има време да заеме главична позиция. Можете да опитате да му помогнете със специални упражнения.

Нервната система продължава развитието си, невроните и синапсите се увеличават и подготвят мозъка за извънутробния живот, развивайки умението да контролира и синхронизира дишането с процесите на сукане и гълтане.

Понякога бебето извършва дихателни движения, макар на практика да не вдишва, като по този начин тренира дихателните мускули и стимулира белодробните клетки да произвеждат сърфактант – повърхностно активно вещество, което покрива алвеолите и е от ключово значение за развитието на белия дроб.

Околоплодната течност в този период е в най-голямо количество и остава така до края на бременността.

Бебето прекарва по-голяма част от времето в сън, като редува периоди с висока мозъчна активност и бързи очни движения с дълги спокойни периоди. В периодите на бодърстване бебето отравя очи и се учи да мига.

Макар че голяма част от костите се втвърдяват, костите на черепа не срастват напълно, а остават меки и подвижни и така се улеснява преминаването на главата през родилния канал.

Антитела преминават от майката към бебето, като през този период то изгражда и собствената си имунна система. Тя ще заработи при срещата му с микроорганизми след раждане

35-36 гестационна седмица

Храносмилателната система на бебето е вече развита и готова за самостоятелния живот. Дори се образуват първите бебешки изпражнение под формата на мекониум.

Ноктите достигат до върха на пръстите и някои бебета могат да се родят одраскани.

Тестисите на бебето, ако е момче, продължават своя десцензус надолу към скротумите, но при някои момчета този процес не е завършил при раждането.

Все повече мастна тъкан се натрупва на различни места в тялото на бебето.

Бъбреците са напълно развити и функциониращи.

Черният дроб също започва да произвежда някои отпадни продукти.

В този период е нормално да усещате силно, но безболезнено втвърдяване на корема – това са т.нар. подготвителни контракции на Бракстон Хикс, които се дължат на стягане на маточната мускулатура.

Не пропускайте да уведомите лекаря си, ако задържате течности и получавате отоци, особено ако те се развиват внезапно и бързо около глезените, пръстите и лицето. Това може да е признак на сериозно усложнения, наречено прееклампсия. Въпреки отичането продължавайте да приемате много течности.

В края на този период бебето тежи около 2600 грама и е дълго около 47 см. Всяко бебе се развива индивидуално, така че посочените в статията мерки са ориентировъчни. Важното е, че наближава границата от 37 гестационна седмица, след която бебето вече няма да е недоносено. Като скрининг за преждевременно раждане лекарят може да ви предложи измерване на маточната шийка и тест за фетален фибронектин.

Основен функционален тест в този срок на бременността е т. нар. биофизикален профил (БФП). Той включва измерването на 5 показателя и тяхното оценяване като нормални или с отклонение. Първите 4 показателя се оценяват чрез ултразвуково изследване на плода и те са дихателни движения, движения на тялото и крайниците, мускулен тонус и амниотична течност, а за последния показател - сърдечен ритъм на плода, се прави запис на детските сърдечни тонове и маточни контракции чрез фетален кардиотокограф. Всички показатели се оценяват с точки от 0 до 2. Максималният биофизикален скор е 10 точки. Заключението от биофизикален профил може да бъде:

  • Нормален биофизикален профил;
  • Граничен биофизикален профил;
  • Фетален дистрес.

Според оценката и гестационната възраст и по преценка на специалиста се дават указания за следващ биофизикален профил или за родоразрешаване. Обикновено в последния месец на бременността се препоръчва провеждането на специализираното изследване за оценка на биофизикален профил да се извършва всяка седмица. Успоредно с БФП се прави доплерова велосиметрия за оценка на кръвотока в някои кръвоносни съдове на майката и бебето, за да се прецени състоянието на плода и функцията на плацентата. Ако се установят проблеми, съвременната медицина предлага няколко добри възможности за реакция с цел подобряване на кръвоснабдяването и продължаване на бременността за оптимален срок.

Знаете ли, че: през последните 6 седмици от бременността мозъкът на бебето се увеличава двукратно като размер!

Статията е част от поредицата "Развитие на бебето от зачеване до раждане с д-р Мариела Даскалова" и е съвместна инициатива с нашите приятели от здравния портал Puls.bg.