Ембрионално развитие от 17 до 20 гестационна седмица

17-18 гестационна седмица

В нервната система на бебето започва един изключително важен процес, наречен миелинизация на нервните клетки – образува се миелин, който обгръща и защитава невроните.

В скелета на бебето започва процес, наречен осификация – на определени места хрущялната тъкан се замества с костна, но скелетът ще остане гъвкав до края на бременността, за да може да се моделира в процеса на раждане.

Тялото на бебето е покрито с верникс. Това е материя, която се произвежда от бебешката кожа и я защитава заедно с лануго – тънките косми по тялото на бебето.

Плацентата продължава да расте и да изхранва вашето бебе.

В белите дробове се развиват малки структури, наречени алвеоли, които ще служат при процеса на дишане след раждане. Гласните връзки също се развиват и могат да се движат, но при липсата на въздух бебето не може да издава звуци.

Можете да усетите първите движения на бебето, но не се безпокойте, ако това не стане. Някои жени усещат бебешките движения значително по-късно, особено при първа бременност. Някои бебета са много активни и се движат толкова бурно в корема на майката, сякаш правят акробатични упражнения.

19-20 гестационна седмица

Мозъкът на бебето е в състояние да образува милиони моторни неврони, които позволяват на мускулите да се движат волево. Развиват се ляво и дясно полукълбо на главовия мозък, нервните клетки растат бързо и се развиват всички сетива. Образуват се специализираните мозъчни области, отговарящи за способността на бебето да вижда и чува, да разпознава мирис и вкус, както и да усеща допир.

В този период от времете бебето спи и бодърства през определени периоди от време по начин, подобен на режима новороденото. Всяко бебе има своя предпочитана поза за сън.

В процеса на подготовка за извънутробен живот гръдният кош на бебето извършва движения, подобни на вдишване и издишване. Също така продължава да гълта околоплодна течност и да отделя урина в амниотичния сак.

Космите на главичката започват да растат.

Имунни клетки преминават към бебето и го защитават от вируси, с които майката вече се  е срещала. Тази защита продължава и до няколко месеца след раждането на бебето.

В червата на бебето са образува мекониум, който остава там до края на бременността.

Започва образуването на кафява мастна тъкан.

Ако бебето е момиче, се оформят матка и маточни тръби. Ако е момче, започва развитието на простатната жлеза. Тестисите са още в коремната кухина и скоро ще започне тяхното придвижване надолу до окончателната им позиция в скротума. Този процес се нарича десцензус на тестисите и, ако не завърши правилно, може да доведе до безплодие. Затова съветваме родителите на момчета да проверяват къде се намират тестисите след раждане и при съмнение да посетят педиатър.

В края на този период бебето тежи около 300 грама. По време на ултразвуковия преглед лекарят ще оцени външните гениталии на вашето бебе ще ви каже какъв е полът, ако желаете и това не е направено в предходните седмици.

В този период от бременността е желателно да се направи обстоен преглед на бебето на ултразвук, който се нарича оценка на феталната анатомия (или фетална морфология). Това е високоспециализирано изследване, което се провежда от квалифициран акушер-гинеколог и изисква висок клас апаратура.

При феталната биометрия по време на ултразвуковото изследване се измерват основни структури на плода и се сравняват със средностатистическите мерки за съответната популация. Така се оценява дали растежът и развитието на плода отговарят на гестационната възраст. При феталната морфология в този срок на бременността се оценява анатомията на следните органи на плода и околоплодните придатъци:

  • Скелет – гръбначен стълб с неговите части, череп, ребра, ключици, лопатки, дълги кости на крайниците, кости на дланите и стъпалата.
  • Лице – орбити, лещи, междуочно разстояние, нос и ноздри, челюсти и устни.
  • Главов мозък – мозъчни полукълба, основни части на мозъка и тяхното кръвоснабдяване, мозъчни стомахчета.
  • Гръден кош – сърце и съдове на сърцето, бял дроб, тимус, аортна дъга, гръдна аорта, хранопровод, диафрагма.
  • Коремни органи – стомах, черен дроб, жлъчен мехур, черва, бъбреци и легенчета, пикочен мехур, коремна аорта.
  • Пол, пъпна връв с 3 кръвоносни съда и нейното залавяне, околоплодна течност.

Не забравяйте да приемате пренатални витамини, набавянето на микроелементи е от важно значение за правилното развитие на вашето дете.

Знаете ли, че: започва образуването на зародишите на постоянните зъби, те се разполагат под тези на млечните!

Статията е част от поредицата "Развитие на бебето от зачеване до раждане с д-р Мариела Даскалова" и е съвместна инициатива с нашите приятели от здравния портал Puls.bg.