Ембрионално развитие от 5 до 8 гестационна седмица

Това е период на изумително развитие на ембрионалните структури, в резултат от поредица сложни клетъчни процеси, като делене, пролиферация, миграция, диференциация, сигнализация и т.н., които дават началото на всички органи в нашето тяло и е изключително важен за правилното функциониране на организма след раждане. Различни външни фактори могат да се отразят неблагоприятно на развитието на бебето, затова е важно бременната жена да избягва употребата на лекарства с тератогенно действие, алкохол, наркотици, да се предпазва от радиация и излагане на токсини.

В 5 г.с. жената разбира, че е бременна и първи признак за това е липсващото менструално кървене. Забележете - ембрионът вече е претърпял двуседмично развитие! Бременността може да се установи при преглед с ултразвук, както и чрез нарастващи нива на ЧХГ.

До края на ембрионалния период (10 г.с.) всички основни органи и системи започват своето развитие, макар че функцията им е минимална. По това време утероплацентната циркулация (движението на кръвта през плацентата) не може да задоволи нарастващите хранителни нужди на бързо развиващия се ембрион, така че развитието на сърдечносъдовата му система е от съществено значение.

По време на ембрионалния период започва сгъване на ембриона в две отделни равнини. Краниокаудалното (от лат. cranium = глава, cauda = опашка) сгъването напредва благодарение на растежа на централната нервна система и амниалната кухина и определя горната и долната част на тялото. Латералното (от лат. lateralis = страничен) сгъването напредва в резултат на растежа на сомитите, амниона и други компоненти на страничната стена на тялото и определя лявата и дясната ориентация на тялото. Нагъването променя формата на ембриона от двуизмерен диск на триизмерен цилиндър. В края на 10 г.с. ембрионът има ясно изразен човешки вид.

Сомитите са сегменти от тялото на ембриона и се развиват в краниокаудална последователност. Първият чифт се формира на 20 ден след оплождане, като се появяват по 3 нови сомита на ден. Най-каудалните сомити в крайна сметка изчезват, за да се оформят окончателен брой от приблизително 35 двойки сомити. Сомити от 1 до 7 не се образуват, а дават начало на хрилните дъги. Броят на сомитите е един от критериите за определяне възрастта на ембриона. Сомитите допълнително се разграничават в следните компоненти:

  • Склеротоми, от които се образуват хрущялните и костните компоненти на гръбначния стълб.
  • Миотоми, от които се образуват повечето мускули.
  • Дерматоми, от които се образува кожата и подкожието.

Важно е да се разбере, че всички органи и системи се развиват едновременно по време на ембрионалния период. Любопитен факт е, че ембриогенезата протича малко по-бавно в женските ембриони в сравнение с мъжките, което се дължи на наличието на бащината X хромозома.

Хематопоезата (образуването на кръвни клетки) първоначално се извършва от екстраембрионални клетки около жълтъчното мехурче през 5 г.с. От 7 г.с. хематопоезата се извършва последователно в различни ембрионални органи - черен дроб, слезка, тимус и костен мозък.

Между 18 и 28 ден след оплождането се развива невралната тръба, от която ще се образува (директно и чрез миграция на клетки) главовия и гръбначния мозък, ретината, голяма част от периферната нервна система, скелетната част на лицето, пигментните клетки на кожата и др. На 24 ден след оплождане се затваря краниалната част на невралната тръба, а на 26 ден – каудалната ѝ част. Това съответства на 6 г.с. Честотата на дефектите на нервната тръба намалява с приема на фолиева киселина.

В края на 8 г.с. дължината на ембриона от главата до опашната кост (CRL) е около 20 мм и тежи около 2 грама. Пулсациите на ембрионалното сърце могат да се установят чрез доплерово ултразвуково изследване още в 6 г.с., както и да се измери сърдечната честота, която е значително по-висока от тази на възрастния човек.

Чрез ултразвуково изследване акушер-гинекологът трябва да потвърди наличието на основните части от тялото на бебето – глава, мозъчни структури, тяло, гръбначен стълб, зачатъци на крайници, сърдечни пулсации, пъпни артерии, околоплодни структури. Ако бременността е многоплодна, следва да се определи колко са ембрионите, дали са разположени в един плоден сак (моноамниални) или в отделни (биамниални). Многоплодната бременност при човека е изключение и се проследява като рискова бременност.

Знаете ли, че: сърцето на вашето бебе започва да бие на 18 ден след оплождане и до раждането се съкращава 54 милиона пъти!

Статията е част от поредицата "Развитие на бебето от зачеване до раждане с д-р Мариела Даскалова" и е съвместна инициатива с нашите приятели от здравния портал Puls.bg.