Профилактика на безплодието (историята на Ангел)

Историята

В историята на Ангел нямаше много за разказване – дойде при мен за профилактика, защото беше прочел една статия, в която се говореше за големия дял, който заема мъжкият стерилитет и беше решил да провери как стоят нещата при него. Това, всъщност, трябва да е история за всички мъже, които казват „Не искам скоро да имам дете." Естествен е стремежът на всеки млад мъж, който иска първо да се образова, да направи кариера, да постигне финансова стабилност и чак тогава да започне да търси сериозен партньор и да планира да бъде баща.

За кого е полезна тази информация?

Тази статия може да ви помогне, дори ако мисълта за собствено дете да е последното нещо, за което мислите в момента. Безплодието е заболяване, което зависи от различни фактори и в много случаи може да бъде предотвратено. По-добре е да започнете да мислите за това сега, защото ако изчаквате до момента, в който ще сте готов за бащинството, тогава може да е твърде късно.

Безплодието е често срещан проблем на съвремието. От клинична гледна точка обикновено насочваме мъжете към изследване едва след едногодишни сексуални контакти без предпазни средства и липса на бременност. Стремежът на съвременната медицина обаче е да не чака да се развие дадено заболяване, а да предлага тестове, с които се откриват предразположенията към него.

Защо да направите профилактична спермограма?

  • Защото е лесно. Нека си признаем, никой не обича да посещава лекар. Но за разлика от жената, при мъжа имаме възможност директно да изследваме мъжките репродуктивни клетки – сперматозоидите. За целта се изисква само да предоставите проба за изследване. Лесно е и не боли.
  • Защото е евтино. Ползите от изследването значително надвишават неговата цена. Всяка сума, вложена в профилактика, се изплаща многократно и може да спести много средства, дадени за лечение в бъдеще. Да не говорим за загубата на време и подлагането на стрес.
  • Защото е информативно. Спермалният анализ дава изключително ценна информация за състоянието на сперматогенезата, но също така може да ни насочи към търсене на други заболявания, в това число инфекциозни, туморни или дегенеративни.

Какво следва след спермограмата?

Независимо от заключението, добре е да посетите лекар, с когото да коментирате резултатите, както и да разкажете репродуктивната си история. При тази среща лекарят ще обсъди с вас спермалния анализ и ще ви зададе въпроси – това се нарича снемане на анамнеза. Целта е да се установи дали имате някакви предразположения и рискови фактори, които след време да се отразят негативно върху репродуктивното ви здраве, както и да се дадат насоки за поведение.

Няколко направления са важни за добрата диагностика:

  • Анамнестични данни – относно начин на живот, хранене, спорт;
  • Професионален риск – работа при условия, увреждащи сперматогенезата;
  • Андрологична история – минали травми, заболявания и операции. Разпитайте родителите си дали са ви оперирали като дете и от какво сте боледувал, и потърсете съответните документи;
  • Сексуални практики – скрининг за еректилна дисфункция;
  • Общо здравословни проблеми – минали или настоящи заболявания;
  • Фамилна история – наследствени заболявания в рода. Проучете фамилната си история – имате ли в рода наследствени заболявания, като диабет, анемия, онкологични болести, хипертония.

Ползи от профилактиката

Ако все още се колебаете, ето някои, макар далеч не всички, ползи от това изследване.

  • Ще получите яснота за своите репродуктивни способности и, ако всичко е наред, няма да има за какво да се безпокоите.
  • Ще получите съвети за здравословен начин на живот и естествени пътища за повишаване на фертилността, ако отклоненията от спермалните показатели са незначителни.
  • Ще ви бъдат назначени допълнителни изследвания за изясняване на проблемите, ако показателите са под норма.
  • Ще започнете своевременно лечение при силно увредена сперматогенеза.
  • Няма да отлагате лечението си и няма да позволите заболяването да стане хронично, когато ще бъде много по-трудно да се лекувате и резултатите от лечението може и да не са задоволителни.
  • Понякога, макар и рядко, профилактичната спермограма може да ви спаси живота, защото с нея се откриват състояния и заболявания, които могат да увредят здравето ви в дългосрочен план.

Грижата за здравето е лична отговорност, в това число и за репродуктивните способности и първата стъпка по този път е профилактичната спермограма и посещението при лекар.

Запомнете: профилактиката е в основата на медицината. Не е нужно да отлагаме и да чакаме да се разболеем, за да вземем мерки.

Статията е част от поредицата "Мъжко здраве с д-р Мариела Даскалова" и е съвместна инициатива с нашите приятели от здравния портал Puls.bg.