За мъжкия инфертилитет от списание 9 месеца

Темата, свързана със създаването на новия живот, засяга еднакво и мъжа, и жената. Понякога обаче цялата „отговорност“ по успешното дирижиране на любовния сценарий сякаш пада върху крехките плещи на нежната половинка. Особено тогава, когато има диагноза „мъжки фактор“. Потърсихме компетентното мнение на специалист в лицето на д-р Мариела Даскалова – лекар с 25-годишна преподавателска практика в Катедрата по анатомия, хистология и ембриология при Медицинския университет – Пловдив.

От 2009 до 20211 г. работи като лекар ембриолог в МЦ „Надежда репродуктив Пловдив“, а между 2014 и 2017 г. е част от екипа на „Ню Лайф“ СМЦГ, където работи в областта на мъжкия инфертилитет. От 2012 г. досега работи като лекар в Центъра по репродуктивно здраве „Д-р Васил Даскалов“ в Пловдив. Съосновател и постоянен медицински консултант е на сдружение „Зачатие“ – първата неправителствена организация, която от 2004 г. защитава правата на пациентите с репродуктивни проблеми в България. В сайта на сдружението поддържа две постоянни безплатни консултативни теми по проблемите на мъжкото репродуктивно здраве и ембрионалното развитие на плода. Д-р Даскалова е преминала през редица международни курсове за следдипломна квалификация по специалността си в областта на анатомията, хистологията, цитологията, ембриологията, ултразвуковата анатомия на плода, феталната морфология, репродуктивната медицина и др. Редовен участник е в наши конгреси, курсове и други форми за следдипломна квалификация. Член е на БЛС, СУБ, БАД, БАУАГ, ISUOG, Anatomische Gesellschaft и VILUSON Club.

Д-Р ДАСКАЛОВА, ЗАЩО МЪЖЕТЕ СЕ СРАМУВАТ ДА ГОВОРЯТ ЗА РЕПРОДУКТИВНОТО СИ ЗДРАВЕ?

И жените се срамуват. Това е заради стигмата и дискриминацията, заради архаичната представа за безплодието като за срамна болест. Колкото и да е абсурдно, това мнение битува и в нашия век! При мъжете допълнителен фактор е знакът за равенство между репродуктивното и сексуалното здраве, т.е. мъжът смята, че по някакъв начин е засегнато неговото достойнство. А често става въпрос за банални заболявания. Но мъжете продължават да говорят трудно по тази тема. Все пак моите впечатления като практикуващ лекар са, че един мъж в момента, в който приеме проблема, действа много решително. С него се работи лесно, защото задава логични въпроси, спазва предписания алгоритъм на диагностика и начин на лечение. Много рядко има мъже, които отказват процедури или лечение.

ДОКОЛКО Е РАЗПРОСТРАНЕНО НЕЗНАНИЕТО, ЧЕ СЪЩЕСТВУВА „МЪЖКИ ФАКТОР НА СТЕРИЛИТЕТА“ И КАК ТОВА ЗАДЪЛБОЧАВА ПРОБЛЕМА?

Разбира се, архаичната представа за жената като основен виновник за безплодието е доста силно вкоренена в нашата народопсихология. И една от идеите да предоставяме информация е именно тази – да опровергаем погрешните тези и да образоваме хората. Информацията е сила, а информираният пациент е много по-готов за предизвикателствата на живота и по-лесно се справя с проблемите. Жалко е, че няма центрове за мъжко репродуктивно здраве у нас, иначе на мъжете би им било много по-лесно.

НЕОБХОДИМА ЛИ Е НАМЕСАТА НА ПСИХОЛОГ, АКО МЪЖЪТ ОТКАЗВА ДА ПРИЕМЕ СИТУАЦИЯТА?

Правилният отговор е да. На практика обаче в България по принцип не обичаме да посещаваме психолог, стандартно свързваме неговата помощ с тази на психиатъра, а разликата е доста голяма, но нас продължава да ни е страх да не ни помислят за психично болни. От друга страна, няма и достатъчен брой подготвени точно в областта на репродуктивното здраве психолози. Така че обикновено на нас, лекарите, ни се налага да извършваме работата на психолога, да обясняваме, че и да има проблеми, те не са „смъртна присъда“ и че медицината е много напреднала в областта на диагностиката и лечението на мъжкия инфертилитет.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НОРМОЗООСПЕРМИЯТА?

Това е заключение от спермалния анализ, което показва, че основните показатели, по които оценяваме сперматогенезата, са в норма. В КОИ СЛУЧАИ Е ЛЕЧИМ МЪЖКИЯТ ФАКТОР? Добрата новина е, че в повечето случаи мъжкият инфертилитет е лечим. Много рядко съвременната медицина не може да предложи адекватно лечение – с лекарства, оперативно или с методите на асистираната репродукция. Обичайно нелечими са голяма част от генетичните дефекти, макар и не всички. Не можем да предложим лечение на мъже с напълно унищожена сперматогенеза след прилагане на гонадотоксични препарати, както и при някои вродени заболявания. Специално внимание обръщам на хипопластичните тестиси вследствие на некоригиран двустранен крипторхизъм. Ембрионалното развитие на тестисите е сложно – те се образуват високо в коремната кухина, след което трябва да претърпят десцензус, т.е. да се спуснат надолу до окончателното им положение в скротумите. Ако това не се случи, след раждането трябва да се направи корекция – хормонална или оперативна, за да може в юношеството сперматогенезата да протече по правилния начин. Ако тази корекция се забави, има висок риск за изоставане в развитието на тестисите, респективно затруднено до липсващо производство на сперматозоиди.

КОИ СА ЕФЕКТИВНИТЕ ЛЕЧЕНИЯ?

Винаги етиологичното лечение е по-добро и по-ефективно, с по-голям шанс за успех. Това означава, че първо трябва да се потърси причината за мъжкия фактор и да се проведе лечение според нея. Все пак тялото е едно цяло и към него трябва да подхождаме комплексно, защото ако гледаме само в една област, ще пропуснем да видим гората. Също така най-голям ефект имат лечения, подкрепени с доказателства, а такива има достатъчно в световната медицина. Тяхното прилагане, макар да среща съпротива от страна на пациентите, защото е продължително, трябва да бъде първи избор на лекаря.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХОРМОНАЛНАТА ТЕРАПИЯ?

Това е терапия, която прилагаме при липса или недостиг на определен хормон в тялото на човека. Също така можем да приложим хормонална терапия, за да стимулираме производството на сперматозоиди.

КАКЪВ ЛЕКАР ТРЯБВА ДА ПОСЕТИ МЪЖЪТ, ЗА ДА УТОЧНИ СЪСТОЯНИЕТО НА ОПЛОДИТЕЛНАТА СИ СПОСОБНОСТ?

На теория би трябвало да посети андролог. На практика у нас тези специалисти са твърде малко и обичайно мъжът попада при лекаря на жената, т.е. при акушер-гинеколог. Правилният подход е да се направи спермограма и оценка на репродуктивната история, след което според резултатите и евентуалните рискове да се назначат допълнителни изследвания. Репродуктивната медицина е трудна и с това, че изисква работа в екип на специалисти от различни области на медицината като гинеколози, ембриолози, уролози, ендокринолози, генетици, микробиолози и т.н. Такива екипи се създават трудно.

КОГА СЕ НАЛАГА КОНСУЛТАЦИЯ С ИМУНОЛОГ И ГЕНЕТИК?

Генетичните проблеми са редки, но тежки и помощта на генетика в това отношение е от изключително значение. От една страна, за диагностика на генетичните причини за безплодието при мъжа, а от друга – при пристъпване към асистирана репродукция генетикът може да помогне с изясняване начина на унаследяване на даден генетичен проблем. Не на последно място, има възможност за генетично изследване на ембрионите преди трансфер, както и на бебетата вътреутробно. Имунологичните проблеми при мъжете също са редки и това са някои автоимунни процеси, които могат да влошат сперматогенезата. В този контекст имаме разработени тестове за антиспермални антитела в еякулата. Също могат да бъдат изследвани антитела в кръвта, напр. спрямо щитовидната жлеза. Част от автоимунните заболявания не влияят пряко върху сперматозоидите, но лекарствата, които се прилагат за тяхното лечение, могат да бъдат гонадотоксични.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РАЗШИРЕНАТА СПЕРМОГРАМА?

Има определени, задължителни параметри, които трябва да се оценят при спермалния анализ. Има и други, които са допълнителни – именно те се включват в разширената спермограма. Това са например тестът за виталност на сперматозоидите, тестът за ретроградна еякулация, биохимичният анализ на еякулата и т.н.

А SDI ТЕСТЪТ?

Това е един от тестовете, които са допълнителни – чрез него се прави преценка на хроматина в ядрото на сперматозоида. Той е показан при мъже с нормални спермални параметри, при неизяснен стерилитет в двойката и при някои фактори от репродуктивната история на мъжа.

В КОИ СЛУЧАИ СЕ НАЛАГА НЕПРЕМЕННО ДА БЪДЕ ПРИЛОЖЕНО ИНВИТРО ОПЛОЖДАНЕ?

Принципно при не повече от 10% от хората с репродуктивни проблеми. При мъжете това се налага най-често след приложена лъчетерапия или химиотерапия по повод на онкологично заболяване; при някои генетични причини, при които сперматозоиди се произвеждат, но не могат да се доставят поради запушване на каналите – това са състоянията на обструктивна азооспермия; при мъже със силно намален брой сперматозоиди по различни причини (инфекции, хормонални проблеми); при еректилни проблеми (например след травми); при ретроградна еякулация, когато извличаме сперматозоиди от урината и т.н.

КАКВО ВЛИЯНИЕ ОКАЗВАТ АЛКОХОЛЪТ И ЦИГАРИТЕ НА СПЕРМАТОЗОИДИТЕ?

Негативно, то е ясно! Сега чувам скептичните гласове, които веднага ще кажат – да, ама дядо ми пиеше по две ракии всяка вечер и пушеше тютюн, а имаше 10 деца и почина на преклонна възраст. И все пак няма лекар, който да е отговорен към здравето на пациента си и да му каже: спокойно си пуши и пий, нищо няма да стане. Истината е, че и двата увреждащи фактора могат да разстроят сперматогенезата, като по различни механизми да увредят несамо броя, подвижност и морфологията на сперматозоидите, но и носения от тях генетичен материал. А с това да повишат риска от зачеване на деца с увреждания. Така че аз винаги препоръчвам на мъжете да спрат да пушат и да ограничат силно консумацията на алкохол. Естествено, този съвет невинаги се приема добре.

СПОРТЪТ И ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ КАК СПОМАГАТ ЗА МЪЖКОТО ЗДРАВЕ?

Обездвижването е бич на съвремието. С цивилизацията идват добри и не толкова добри неща, като липсата на движение е един от сериозните проблеми. Това води до наднормено тегло, затруднена обмяна, повишаване на температурата в паренхима на тестисите и негативно повлияване на сперматозоидите, носи риск от високо кръвно налягане и т.н. Затова винаги съветваме мъжете да спортуват, това е един от начините да се повиши производството на тестостерон по естествен начин, както и да се хранят правилно. Помощта на диетолозите в тази насока е безценна.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВАРИКОЦЕЛЕТО И КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ, ДИАГНОСТИКАТА И ЛЕЧЕНИЕТО?

Това е състояние на разширени вени на скротума около тестиса. Обичайно е левостранно по анатомични причини. В началните стадии на развитие често няма симптоми, а в по-късните етапи може да доведе до дискомфорт, усещане за тежест или болка в областта на тестиса. Заболяването има негативен ефект върху сперматогенезата, както и върху производството на тестостерон и е една от честите причини за безплодие при мъжа. Диагнозата се поставя относително лесно при преглед от уролог с Доплерова велосиметрия – това е метод за ултразвукова оценка на кръвопотока в отделни кръвоносни съдове. Лечението е само оперативно и резултатите са положителни. При около половината мъже с липса на сперматозоиди поради варикоцеле след операция производството им се възстановява, а това е доста окуражаващо.

Статията Диагноза: „Мъжки фактор“ можете да прочетете и на страниците на списание 9 месеца.