Морбили и бременност

След съобщенията от Министерството на здравеопазването за диагностицирани случаи на морбили в някои части на страната и основателните притеснения на нашите бременни, бихме искали да предоставим информация за възможните ефекти от морбили по време на бременността.

Морбили е вирусно заболяване, което е силно заразно и се предава от заразено лице по въздушно-капков път. Повечето възрастни биха били ваксинирани срещу вируса по време на детството си.

Ако не се лекува по време на бременност при жени, които не са ваксинирани, това може да доведе до усложнения, като спонтанен аборт, ниско тегло на бебето при раждане, преждевременно раждане или вътреутробна смърт на плода.

Първоначалните симптоми на морбили наподобяват други остри респираторни заболявания - висока температура, втрисане, кашлица. След няколко дни се появяват характерните обриви. Съветваме всички пациенти с подобни симптоми да се обръщат навреме към лекар, като се отнасят сериозно към мерките за ограничаване разпространението на инфекцията. Това на практика може да се случи, ако болните не посещават директно лекарските кабинети, а се консултират с техния личен лекар (а също интернист, педиатър, инфекционист и т.н.) как да бъдат диагностицирани и какво да направят за бърза и навременна диагностика, без да поставят в риск околните.

Ние съветваме жените, които показват признаци на морбили, или тези, които може да са били в контакт със заразено лице и не са сигурни дали са ваксинирани, да направят изследване, с което да установят своя имунен статус. Изследването може да се направи във всяка лаборатория, изисква само да дадете венозна кръв и се нарича Measles IgG или Морбили IgG.

С този кръвен тест може да се определи дали жената е имунизирана. Ако стойностите на имуноглобулин (IgG) са високи, над референтната граница на лабораторията, това означава, че имате имунитет и не е нужно да се тревожите от евентуален контакт с болен от морбили.

Малък брой жени няма да бъдат имунизирани и на тях може да им бъде предложена имуноглобулинова профилактика до 5-тия ден след контакта, която ще намали ефектите на морбили върху нея и нейната бременност.

Небременните жени без имунитет съветваме да поставят ваксина и да се предпазват от забременяване в следващия месец.

Съгласно актуалния Имунизационен календар на Република България се провеждат задължителни профилактични имунизации и реимунизации на определена навършена възраст:

  • от тринадесетия месец децата се имунизират с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит
  • на 12 г. възраст - реимунизация срещу морбили, рубеола и паротит

Децата подлежат на безплатна имунизация чрез личния лекар. Също така всеки гражданин може да се имунизира по желание срещу заплащане с достъпната в цялата страна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Препаратът се нарича приорикс. Най-добрата защита от морбили е ваксинацията.

Според Наредбата за имунизациите в република България:

Чл. 18. (1) При лица, които не са имунизирани на посочената в имунизационния календар възраст, имунизациите се провеждат при първа възможност, съобразно възрастта и прилаганите към момента биопродукти в следната последователност:

  • 1. против хепатит Б, полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенце тип Б;
  • 2. против пневмококови инфекции;
  • 3. против морбили, епидемичен паротит и рубеола;
  • 4. против туберкулоза.

(2) Имунизациите по ал. 1 се извършват с предимство пред реимунизациите.

(3) При необходимост имунизациите по ал. 1 се извършват след консултация с РЗИ.

В контекста на актуалната епидемична обстановка припомняме, че Световната здравна организация (СЗО) определи колебливото отношение към ваксините като една от десетте най-сериозни заплахи за глобалното здраве през 2019 г. Нежеланието или отказът да се ваксинират въпреки наличието на ваксини заплашва да обърне напредъка, постигнат в борбата с болестите, предотвратими чрез ваксини. Причините за това отношение са много и различни, като някои от тях включват труден достъп до ваксини и липсата на доверие. Поради това в световен мащаб имаме 30% увеличение на случаите с морбили.

Ние сме готови да съдействаме на нашите пациенти да получат достоверна информация за огромните ползи от ваксините, както и за съществуващите рискове и ограничения за поставянето им, начините за профилактика, предпазване от заразяване, лечение по време и извън бременност и по всички останали въпроси, които ги вълнуват, с уважение към личното мнение на всеки пациент и с цялата отговорност, която носим за опазване на здравето.