Стоматологична помощ по време на бременност

Сложните физиологични промени в организма на бременната жена при определени ситуации могат да нарушат крехкото равновесие в устата между резистентността на тъканите и патогенните фактори. Защо това е така и как да се предпазите можете да научите от информацията на нашия консултант по стоматологично здраве д-р Ангел Милев.

През време на бременността се намалява киселинната резистентност на зъбния емайл и се повишава патогенният потенциал на микробната флора. Голяма част от бременните жени повръщат в началото на бременността, а някои от тях и до раждане. Честите повръщания обливат зъбите със стомашен сок, а той съдържа солна киселина и различни ензимии. Това води до по-честото им увреждане. Редом с това, за строежа на скелета на плода са нужни повишени количества калций, флуор, фосфор и други минерални вещества. Ако количеството им не достига, то тези елементи се извличат от организма на майката. От това "взаимстване" първо страдат костите на горната и долна челюст и зъбите на бременната. Защитните свойства на слюнката са също силно намалени.

Поради тези причини честотата на кариес при бременни жени се увеличава близо два пъти. Повишава се честотата и на шиечните кариеси. По принцип, независимо от локализацията, кариесът протича по-бързо (остро) и често води до усложнения, като възпаления на тъканите около зъба - пулпити и периодонтити.

За предотвратяването на кариеса и усложненията му, трябва да се спазва стриктна орална хигиена, избягване на меките, кашави и лепливи въглехидратни храни, или ако без тях не може, да се вземат по време на основните хранения, а не между тях. Ранната диагностика и своевременното лечение са изключително важни, затова бъдещата майка трябва редовно да посещава своя зъболекар. При необходимост, още преди развитието на кариес, той може да покрие гладките зъбни повърхности със защитен лак, а оклузалните фисури да бъдат запечатани със силанти (специални течни фотополимери).

При вече налични кариеси те трябва да се лекуват. Най-добре е това да стане през второто тримесечие от бременността. Използването на местна упойка е възможно, като зъболекарят ще се съобрази с бременността и ще избере най-подходящия анестетик с ниска токсичност, без коригенти (адреналин). Не е желателно да се правят рентгенови снимки, особено през първия триместър от бременността.

Освен зъбният кариес и усложненията му, често бременните жени имат проблеми и с венците. В здравия венец прогестеронът, който е един от основните протектори на бременността, метаболизира слабо и в нея остава значително количество активен хормон. Той действа като имуносупресор и потиска миграцията на възпалителните клетки и на фибробластите. По този начин предпазва гингивата (венеца) от остро възпаление при наличието на бактериална плака.

При възпалената гингива обаче, метаболизмът на прогестерона протича 2-3 пъти по-бързо в сравнение със здравата. Практически в нея остава незначително количество биологично активен хормон. Силно намалява имуносупресивното му действие. Активира се растежът на гингивална плака. Появяват се пародонтопатогенни (вредни за зъбодържащия апарат) микроорганизми. Освен това, под действието на прогестерона и на други фактори се увеличава васкуларизацията (образуването на кръвоносни съдове). Гингивалната тъкан хипертрофира.

Често срещани заболявания на венците по време на бременността са Gingivitis gravidarum (гингивит на бременната) и epulis gravidarum (епулис, тумороподобно образувание на венците).

Gingivitis gravidarum се среща в около 50% от бременните жени (според различни автори варира от 30% до 100%). Започва от втория месец на бременността, достига максимума в осмия месец, а през последния месец се наблюдава определено подобряване на състоянието на гингивата, което непосредствено след раждането достига нивото на втория месец. Тези промени се дължат на гореизложените фактори. Гингивата е с огненочервен цвят, хипертрофира, създават се лъжливи венечни джобчета и лесно кърви. Нужно е да се почисти зъбният камък, по възможност дори преди забременяването (при планиране на бременността), да се отсранят плакоретенционните места в съзъбието, да се спазва стриктна орална хигиена.

Еpulis gravidarum се появява през второто тримесечие от бременността, рядко по-рано. Расте бързо, но рядко става по-голям от 2 см в диаметър. След раждането бързо изчезва самостоятелно. Дължи се на локално дразнене, най-често ретенционно място на бактериална плака - лошо направени обтурации, коронки и т.н. Ако създава проблем (пречи при хранене, кърви или се разязвява), може да се премахне оперативно. Зъбният камък и плаката трябва да се почистят и да се отсранят плакоретенционните места.

При неадекватна предварителна санация на зъбната система и нередовна профилактика по време на бременността, могат да се развият по-тежки заболявания на зъбите и зъбодържащият апарат. Нелекуваният гингивит често довежда до пародонтит, а нелекуваният кариес - до пулпити и остри периодонтити. Тези възпалителни заболявания представляват опасност не само за зъбите, но и за целия организъм на жената, както и за бъдещото дете. Заболяванията на устната кухина са един от рисковите фактори за преждевременно раждане.

Затова е така важно наблюдаването на бременната жена - предразположеността към кариес и възпалителни заболявания на пародонта, а също и професионална хигиена на устната кухина и специфични профилактични мероприятия.

За повече информация можете да посетите и страницана на Зъболекар Д-р Ангел Милев.